Krönika
25 mars 2021 08:39

Våra fina hästar riskerar att komma i kläm

GästkrönikaRidsports nya gästkrönikör Jan-Ove Olsson säger sitt om utvecklingen vid unghästbedömningar, bruksprov, tävlingar och liknande. Många gånger tycker han att materialsporten krupit sig in i arrangemangen och hästarna riskerar att komma i "kläm" i människors strävan att nå framgång och synas.

Våra fina hästar riskerar att komma i kläm
Jan-Ove Olsson är dressyrtränare, dressyrdomare upp till Intermediaire, SWB-domare i exteriör och gångarter, suppleant i AVN, lagledare vid unghäst-VM i dressyr och avelsrådgivare inom SWB. Foto: Roland Thunholm

Nytt år, nya TR och regelverk. Kom ihåg att det är inte enbart vi officiella funktionärer som har skyldighet att läsa och kunna regler, det gäller även er ryttare och kuskar vid tävlingar och deltagare vid till exempel unghästbedömningar. TR II Dressyr är för övrigt en utmärkt ridhandbok som beskriver mycket väl hur gångarter och rörelser ska se ut och utföras så att vi kan utveckla oss och våra hästar i ridningens svåra konst.

Har man som jag haft förmånen att följa denna underbara hästvärld på olika sätt i många år så reflekterar jag ibland över hur olika ting har utvecklats, utrustning, uppfödning, unghästbedömningar, bruksprov, tävlingar och så vidare, oftast i en bra riktning. Men jag får säga att det för många gånger tyvärr har blivit en materialsport där våra fina hästar riskerar att komma i ”kläm” i vår strävan att nå framgång och synas.

Men jag får säga att det för många gånger tyvärr har blivit en materialsport

Apropå regelverk, så har ni väl läst det nya inför SWB:s bruksprov på Strömsholm? Väldigt många anmälda och det är ju bra och intressant. Men jag känner mig inte riktigt bekväm med att en hingst nu kan bli som det heter ”Accepterad” och fullt godkänd men ändå få betyget 6 på både typ, huvud-hals-bål, gångarter och hoppning.

Får vi bra och bättre SWB-hästar med detta system? Betyget 7 och 7,5 kan många gånger kännas som helt acceptabelt. I en beskrivning ska de siffrorna innehålla fler förtjänster och en 7-7,5-mässig gångart är betydligt enklare att utveckla till något bra (8) eller högre, som ofta krävs för att bli ”Premierad” och accepterad som hingst av uppfödarna. Släpper vi in hingstar med exempelvis betyget 6 på huvud-hals-bål, kommer vi, anser jag, definitivt inte att utveckla rid- och hållbarhet på våra hästar.

Vi får hoppas att nu anmälda hingstar redan är tillräckligt selekterade av sina ägare så att AVN inte behöver använda betyget 6 och 6,5.

Släpper vi in hingstar med exempelvis betyget 6 på huvud-hals-bål, kommer vi, anser jag, definitivt inte att utveckla rid- och hållbarhet på våra hästar.

Kom ihåg att engagera er i alla våra fina föreningar och organisationer runt om i landet nu när det är tid för alla årsmöten och fullmäktige, så att Hästsverige kan fortsätta utvecklas i en bra riktning.

Kanske dags att väcka Hingsthållarföreningen till liv igen!

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Tack till Bosse Jenå för utmärkt samarbete, både när lätta och svåra beslut ska fattas.

 

Tummenned
Diss

Konsumentköplagen
Nuvarande konsumentköplag vid försäljning av hästar. Politikerpåverkan behövs!

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden