Krönika
17 november 2018 15:26

”Superstoets segertåg var tydligen ingen engångsföreteelse”

Dressyrkrönika"För mig är 2018 året då stona dansade in i dressyren på allvar." Ridsports krönikör Lisa Hoff ser tillbaka på 2018 då stona regerade flera gånger om på dressyrbanorna.

”Superstoets segertåg var tydligen ingen engångsföreteelse”
Lisa Hoff skriver om året då Bella Rose dansade fram till VM-guld. Foto: Roland Thunholm (högra bilden)

För mig är 2018 året då stona dansade in i dressyren på allvar. Bäst av dem alla dansade den långbenta ballerinan Bella Rose, det första stoet någonsin att vinna ett VM-guld i dressyr.

Bakom henne hämtade Mount St John Freestyle hem en bronspeng. Också det historiskt. Aldrig tidigare har två ston nått VM-pallen i dressyr samtidigt.

Lägg därtill den svenska skrällen Well Done de la Roche samt Dalera BB, som bidrog starkt till det tyska lagguldet, och vi kan börja tala om ett trendbrott. Superstoet Wiehegolds segertåg var tydligen ingen engångsföreteelse. Framtiden får ge svar.

På oktober månads världsrankning finns fyra ston på topp tio. Visserligen har Wiehegold tappat ledningen till valacken Verdades. Men ändå. Om någon minns en liknande tio i topp-lista får ni gärna höra av er. För jag gör det inte.

Det är svårt att säga vad detta beror på. Det mesta är teorier. I Ridsport säger landslagsveterinär Rasmus Westgren till exempel att det blivit fler kvinnliga ryttare i toppen och att de möjligen fungerar bättre ihop med ston. Det kan stämma i hoppning, men i dressyr har det historiskt sett varit långt fler kvinnliga ryttare – men betydligt färre ston. Av hävd har ston ratats innan de ens prövats.

Jag tror mycket handlar om en ny attityd överlag. Dressyren, länge den mest konservativa av sporter, har blivit modernare, mer med sin tid. I ridningen har ledord som disciplin och lydnad ersatts med glädje och samarbete. Stryka medhårs.

Charlotte Dujardin har sju, åtta ston i stallet och samarbetar med stuteri Mount St John, specialiserat på toppston och embryotransfer. ”I just looove mares”, utbrast Charlotte när hon var testryttare i 4-årsfinalen på Breeders och satt upp på finalfältets enda sto, Rétina. I jämförelse med de maffiga hingstarna såg Rétina rätt anspråkslös ut. Men brittiskan var helt betagen, spådde stoet en lysande framtid och placerade henne trea på 92,5 procent.

Jag har ingen statistik för hur många ston det brukar vara i våra svenska unghästchampionat. När jag satt på läktaren under årets Breedersfinaler var det ändå omöjligt att inte reflektera över att de var så många. I 6-årsfinalen var nästan alla ston, tio av tolv.

I Elmia var stona inte lika många som i Flyinge. Ändå blev det ston som vann alla tre finalerna för 5-7-åringar.  Detta måste vara stonas tidevarv.

 

Det är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden