Dressyr
11 maj 2017 21:22

Suverän återkomst för Nilshagen

Therese Nilshagen och Dante Weltino Old satsade och det gav direkt utdelning med seger i nypremiären på banan i danska Aalborg. Charlotte Haid-Bondergaard och hennes "Robban" tog tredjeplatsen.

Suverän återkomst för Nilshagen
Bokstavligt talat tillbaka i tävlingssadeln igen med besked är Therese Nilshagen och Dante Weltino Old efter dagens Grand Prix seger i Aalborg. (Arkivbild)

Danmark står värd för två stora CDI3*-tävlingar i år i tillägg till den nya worldcup-tävlingen i Herning i höst. Det är riktigt bra planerat med tanke på kval och förberedelser till EM och Aalborg-meetinget rymmer alla kategorier från ponny och upp till Grand Prix. 

Fyra svenska ekipage fanns på startlinjen i dagens CDI3* GrandPrix. Först ut av dem var Theres Nilshagen och hingsten Dante Weltino Old som gjorde sin första start efter den tråkiga skadesortin från Rio-olympiaden. 
Hingsten ådrog sig en muskelskada och har rehabiliterats med största omsorg i höst och vinter. Therese har medvetet inte hastat med att starta utan väntat in utomhussäsongen.

Deras program var en ren fröjd med härlig lätthet i traven, fina skolor och riktigt bra piaff och passage. Serierna satt som gjutna och den enda lilla malören var en lite yxig vänsterpiruett, för övrigt glänste ekipaget och fick 73,90 procent som kom att räcka till seger. 


Dante Weltino och Therese Nilshagen för ett år sedan i Odense (Arkivbild).

Chef d’equipe Bo Jenå var euforisk efter Therese nilshagens ritt.
-Jag är så glad för att se Dante i princip jogga runt banan och göra allt med lätthet. Han ser bättre ut i både balans, form,  är starkare än tidigare, härligt att se helt enkelt, sa förbundskaptenen.
Han har längtat efter att se ekipaget på banan igen efter att det blev stolpe ut i Rio.

Som alltid lugn och samlad berättade Therese Nilshagen om sin ritt.
– Det känns jätteroligt, man vet inte vad som väntar med en hingst när det är tävling efter en tids uppehåll men Dante tycker det är roligt att vara igång igen. 
– Jag visste att han var i bra form men visste inte hur han skulle vara på banan, nu fungerade allt utom vår lilla kommunikationsmiss i piruetten. 
– Väldigt roligt att allt gick som det ska även här, hemma i träning har det verkligen känts riktigt bra men det är innaför staketet det måste fungera. 
– Just nu är det bäst för oss att rida Specialen imorgon, programmet passar oss bra, kür kan vi rida senare. 
– Nu ska vi stoppa om Dante och pyssla med honom sen blir det lugnt på hotellet, inget firande här, konstaterar Therese Nilshagen. 

Pia Laus-Schneider tog andraplats på Shadoww 660 men sedan var det svenskt igen med Charlotte Haid-Bondergaard på Roberto des Frettes. De satte en ritt precis under sitt två år gamla personbästa från Kaposvar med 69,34 procent och gjorde en riktigt bra ritt.


Roberto des Frettes och Charlotte Haid-Bondergaard (Arkivbild)

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 inledde starkt men hade en incident i sin första piaff som drog på resultatet. Resten av ritten var riktigt fin med bra poäng men det är svårt att hämta igen bedömningsgrupper med koefficient, för att inte säga omöjligt idag. 
– Zuidenwind fick syn på en vit ponny bakom en häck i första piaffen, så kan det bli med en hingst, förklarade Bo Jenå.

Kristian von Krusenstierna och Languedoc jobbar på och gör allt utom just piaff och övergången till passage lekande lätt. Just nu är pedagogiken att låta Languedoc gå framåt i rörelsen på banan och den taktiken verkar fungera bättre och bättre. 

Imorgon 14:45 startar Grand Prix Special där bland annat Therese Nilshagen rider Dante Weltino Old.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden