TävlingsreglerEn spärr i TDB kunde ha förhindrat att en ryttare startade en 4-årig häst 13 gånger under 30 dagar, men det är svårt att införa. Att lägga ansvaret på domare är inte heller aktuellt – det ligger hos ryttaren.
Svårt att spärra mot för många starter

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
En ryttare dömdes till 5 000 kronor i böter av Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd efter att ha startat sin 4-åring 13 gånger under en 30-dagarsperiod. Disciplinnämnden noterar särskilt i sitt beslut det allvarliga i att starterna skett med en 4-årig häst, tidigt på året.
Ryttaren kände inte till regeln och tyckte att tävlingsarrangören borde ha upplyst om att det blev för många starter när hen gjorde en efteranmälan.
– Det är alltid ryttaren och ingen annan som har ansvaret, säger Robert Solin, nationell samordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundet.
Väga nytta mot kostnad
– Det finns ingen spärr i TDB mot att göra för många anmälningar, eftersom TDB i första hand hanterar just anmälningar, inte det faktiska antalet starter. Det är naturligtvis teoretiskt möjligt att lägga in en spärr, men då är det en fråga om att först väga vilka ryttaransvar som skulle kunna spärras och även väga kostnad mot nytta, säger Robert Solin.
Fakta
Många regler kring starter
- Grunden är att en häst får starta högst två gånger per dag i hoppning.
- En häst som är sju år eller äldre kan göra tre starter i klasser till och med 1,00/Lätt C, men då med olika ryttare. Ett ekipage får aldrig göra mer än två starter per dag.
- En häst får under ett 30-dagarsintervall starta högst 12 gånger. Detta 30-dagarsintervall kan räknas under vilken tidsperiod som helst. I disciplinnämndens fall gällde det perioden 13 april–11 maj 2024.
Källa: TR III Moment 301
Till ryttaransvaret hör bland annat att se till att hästen är kvalad för att starta på en viss nivå.
Det vanliga vid regelbrott är att någon annan uppmärksammar det och gör en anmälan.
– Vem som helst kan göra en anmälan, oavsett om det gäller för många starter, kval som inte har uppnåtts eller något annat, säger Robert Solin.
Enda bestraffningen hittills
Maxantalet tolv starter på en 30-dagarsperiod är en regel som infördes 2023. Fallet nyligen i disciplinnämnden är det enda brottet mot regeln som lett till en bestraffning.
– Jag upplever överlag att ryttarna är benägna att följa regelverket, särskilt när det gäller hästvälfärd, säger Bengt Sånesson i förbundets tävlingssektion.
Att inte veta vad som gäller är ingen ursäkt.
Han konstaterar samtidigt att alla inte kan regelverket.
– Att inte veta vad som gäller är ingen ursäkt. Och när någon inte följer reglerna brukar det komma till oss på olika sätt.
I fallet med 4-åringens starter var det någon som tipsade funktionärer på tävlingsplatsen.
För mycket för domarna
Det finns en diskussion om man skulle kunna ställa några kontrollfrågor i samband med att ryttare löser licens, säger Bengt Sånesson.
– Men det är en kostnadsfråga, och måste betalas av någon.
Att lasta över på domare och överdomare att kontrollera det som är ryttarens ansvar, bland annat hästarnas antal starter före en tävling, är inte aktuellt.
– De har fullt upp som det är, säger Bengt Sånesson.
– Den enda gång vi ber överdomare kontrollera något i förväg kan vara i samband med SM, så att ekipagen är kvalade, säger Robert Solin.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 14/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på