Sverige
24 november 2021 10:01
Ridsportplus

Svårt hitta pengar till hästforskning

TeknikAtt få loss pengar till forskning om teknik i hästsektorn är svårt. Det är en lärdom Chalmers universitet i Göteborg har dragit. "Numera gör vi alltid ansökningar tillsammans med någon partner", som SLU, säger Magnus Karlsteen.

Svårt hitta pengar till hästforskning
En liten mätare sätts mellan bett och tygel för att kontrolla hur stort tryck hästen får i munnen. Foto: Magnus Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan 2012 har Chalmers medvetet riktat sig mot forskning inom sport och teknologi, och ridsporten har varit ett av forskningsområdena.

    De första åren var arbetet intensivt med återkommande föreläsningar dit allmänheten bjöds in. Det handlade om intelligenta textilier som kunde preppas med mätutrustning, om hur man mäter stalluften, om sadlar som passar både människa och häst, och så hovslagaren Björn Bergs arbete med att hitta ett sätt att undersöka hoven inuti utan att behöva skära upp den.

    Tempot sjönk med pandemin

    Magnus-karlsteen-200930
    Magnus Karlsteen Foto: Anna-Lena Lundqvist, Chalmers

    Men sedan sjönk tempot.
    − Pandemin blev ett avbräck. Före pandemin hade vi bland annat planer på att ta Chalmershindret vidare till landslagsträningar, och vi var också inbjudna till Dublin Horse Show, säger Magnus Karlsteen, som arbetar med Chalmers forskningssatsning inom ridsport.

    Chalmershindret är ett studentarbete som använts sedan 2016 för att mäta hur hästarna hoppar på Gothenburg Horse Show. Den senaste gången mättes hästarnas språngkurva. Tidigare har avsprångs-punkten, kraften i avsprånget liksom hästens höjd och hastighet över hindret mätts.

    Ett annat problem, vid sidan av pandemin, är att hitta finansiering för hästforskning.
    − Det är svårt att få pengar till hästrelaterad forskning när det gäller tekniska innovationer. När vi söker hos Stiftelsen Hästforskning är de främst veterinärt inriktade och har inte så lätt att bedöma våra projekt.

    Därför söker Chalmers numera alltid anslag tillsammans med någon annan aktör, som SLU eller en stor hästklinik.
    − Just nu har vi ett samarbete med SLU och Sahlgrenska sjukhuset kring artros på häst, som bygger på Eva Skiöldebrands forskning om hur man hittar artros innan hästen ens känner av det.
    − En grupp Chalmersstudenter har också i samarbete med SLU tagit fram en pulsmätare som sätts fast runt svansen på hästen, ett ställe där den kan sitta utan att störa hästen.

    Samarbetar med en tysk forskare

    Magnus Karlsteen själv är delaktig i ett samarbete mellan SLU, Chalmers och en tysk forskare, där även Svensk Travsport finns med i referensgruppen.
    − Det går ut på att mäta effekten av trycket från töm och tygel i hästens mun, och hur hästen faktiskt reagerar vid trycket, liksom hur steglängd och tempo påverkas.

    Att fortsätta med hästforskningen är nödvändigt, säger Magnus Karlsteen.
    − Ur Chalmers synvinkel har det stor strategisk betydelse, eftersom det väcker intresse hos tjejer. Det är fortfarande på tok för få tjejer på våra utbildningar och det innebär en samhällsfara.
    − Dessutom finns det så mycket att forska på med koppling till hästar. Det tar aldrig slut.

    Fakta

    Forskning om töm- och tygeltryck

    Projektet genomförs på Riksanläggningen Wången, i ett samarbete mellan  SLU, Wången, Chalmers och Kathrin Kienapfel-Henseleit (Agroscope, Tyskland).

    Målet är att fastställa variationen i töm- och tygeltryck hos travhästar under träning och lopp i relation till hästens beteende, stressnivå, skador på mjukvävnaden i hästens mun och kör-/ridbarhet.

    Ökad kunskap om effekten av töm- och tygeltryck på hästen kan användas som en grund för diskussioner om kommunikation mellan häst och kusk samt i utbildning inom travsporten och för alla som tar över en travhäst för vidare ridutbildning.

    Kunskaperna kan också överföras till ridsporten.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden