Sverige
20 februari 2023 11:06
Ridsportplus

Svensk hovslagare prisas i brittiskt system

PrisadNiklas Petterson från Bollnäs har tillsammans med fyra andra hovslagare blivit de första svenskarna att ha fått den finaste utmärkelsen i det engelska utbildningssystemet för hovslagare. Ridsport har pratat med Niklas om vad utmärkelsen innebär.

Svensk hovslagare prisas i brittiskt system
Niklas Petterson tar emot priset Varnam Trophy för bäst resultat av alla på provets praktiska del. Prisutdelare är Mark Watson. Foto: www.sharpphoto.co.uk

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hallå där hovslagare Niklas Petterson i Bollnäs, som tillsammans med fyra andra är de första svenskarna att ha fått den finaste utmärkelsen i det engelska utbildningssystemet för hovslagare, och dessutom var bäst av alla på provets praktiska del.

    Hur stort är det att bli mästare i det engelska systemet?
    − Det är stort. Det klassas som det svåraste provet i världen och vi är 360 hovslagare som har titeln, därav vi fem svenskar som just har fått ta emot utmärkelsen.

    Vad har ni lärt er?
    − Målet är att vi ska djupgående kunskaper om hovrelaterade sjukdomar och problem för att kunna samarbeta med veterinärer, så vi har läst anatomi, sjukdomslära, fysiologiska strukturer och dess samband, samt väldigt mycket annan teori. Vi har studerat röntgenplåtar, lärt oss bedöma hästar och mycket annat.

    Har det varit svårt?
    − O ja. Jag har pluggat tre-fyra kvällar i veckan under ett par års tid. I början var det väldigt mycket att greppa, men sedan ser man sambanden, och då klickar det till och bitarna faller på plats. Vi har haft fantastisk hjälp av Jay Towey från England. Han har hållit i vår utbildning, som vi har haft på Ultuna varannan månad.
    − Sedan har vi hjälpt och stöttat varandra i vår grupp på ett sätt som är beundransvärt, alla ville allas bästa.

    Vad är fördelen med att vara så välutbildad som hovslagare?
    − Du blir tryggare i ditt yrke, och förhoppningsvis bättre på att svara på kundens frågor och förklara olika processer. Målet är också att vi som är ACWF ska arbeta för att fler ska vidareutbilda sig. Under ceremonin pratades det mycket om vårt ansvar att föra kunskaperna vidare.

    Hur var själva ceremonin i London?
    − Den var tre timmar lång och handlade om hästen och vår roll som hovslagare. Två av mina lärlingar, Daniel och Rikard, blev också ACWF, och när de gick upp och fick sina brev blev jag rörd. Det var känslosamt.

    Fakta

    Den finaste hovslagarexamen

    • Organisationen: The Worshipful Company of Farriers, WCF, Storbritannien
    • Utmärkelsen: AWCF, den brittiska mästartiteln för hovslagare
    • Antal som klarat examen: 360 över hela världen
    • Svenska hovslagare som klarat AWCF: Niklas Petterson, Bollnäs, Daniel Ahlberger, Kungsbacka, Martin Bruks, Strömsholm, Henrik Jansson, UDS, Uppsala, Rikard Svärd, Evidensia Strömsholm. Nicolai Refsahl från Norge deltog också i studierna och klarade examen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden