Sverige
24 november 2017 16:57

Svensk ryttare avstängd efter otillåten medicinering

DopningEn svensk ryttare har stängts av i sex månader efter att hens häst lämnat ett dopningsprov som innehöll en lokalbedövande substans.

Svensk ryttare avstängd efter otillåten medicinering
Utredningen gällande två sopade ungerska hopphästar visar att det var en annan ungersk hoppryttare som hade sprutat hästarna. Foto: Lottapictures

Det är Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som har beslutat om avstängningen. Det var i samband med en tävling i juni som dopningsprovet togs. Både A- och B-provet visade sig innehålla hydroxibukivapain som bildas när den långtidsverkande lokalbedövande substansen bupivakain bryts ned. Bupivakain används i första hand på människor.

Ryttarens förklaring till hur ämnet hade kommit in i hästen var att den hade sprutats i ryggen vid några tillfällen. Nämnden ansåg dock att det var så länge sedan att det inte kan förklara hur dopningsprovet var positivt i juni. Ryttaren stängs därför av för otillåten medicinering i sex månader och resultatet från tävlingen där provet togs stryks.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden