Sportnytt
24 mars 2019 07:40

Svensk toppryttare fast i dopningstest

InternationelltEn häst som tävlades av en svensk toppryttare lämnade ett positivt dopningsprov i samband med en internationell tävling för en tid sedan. Provet innehöll spår av en substans som påminner om kortisol, kroppens stresshormon.

Svensk toppryttare fast i dopningstest
Det var på tävling som provet togs. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Enligt Internationella Ridsportförbundet, FEI, har den aktuella svenska ryttaren accepterat resultatet av dopningsprovet och de administrativa påföljderna som följer från FEI. Det är första gången som ryttaren figurerar i sådana här sammanhang.

Hästen lämnade ett dopningsprov som innehåll substansen Dexamethasone, ett slags konstgjort kortisol som ofta används till hästar för att underlätta andningen, till exempel vid luftvägsproblem.

Denna substans kan finnas kvar i kroppen lång tid efter avslutad medicinering.

Tillåten till häst

Det är alltså en substans som är tillåten att ge till hästar, dock inte i samband med tävling. Därför blir detta ett fall av otillåten medicinering som är den mildare varianten av dopning enligt FEI:s reglemente.

Följden av det positiva dopingtestet är att ryttaren får betala böter på 1 500 CHF samt 1 000 CHF i kostnader för dopingtestet. Det motsvarar 23 000 svenska kronor.
− Det är den minst allvarliga förseelsen och innebär oftast att någon har medicinerat hästen av medicinska skäl i god tid innan tävling, men att substansen inte hunnit gå ur hästens kropp av någon anledning, förklarar Anna Thorstenson, anti doping manager på FEI:s juridiska avdelning.

Resultatet stryks

Ryttarens resultat från den aktuella tävlingen stryks, likaså ska eventuella premier betalas tillbaka.

Annelie Frank/Anna Nyberg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden