Körning
13 april 2023 17:44
Ridsportplus

Svensk veteran toppar i stor körtävling

InternationelltJens Larsson och den brune valacken O’man fick en kalasstart på en tuff tävling när dressyren drog igång på torsdagen. Detta i den tvåstjärniga klassen vid de stora körtävlingarna i Kronenberg, Nederländerna.

Svensk veteran toppar i stor körtävling
Jens Larsson har nu tagit över en av Sveriges mest meriterade körhästar. O’man är pigg och glad och gillar det han gör fast han nu är i medelåldern. Inga problem med det vilket han bevisade i sin start vid tävlingen i Kronenberg. In som etta i dressyren. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

O’man ja, även kallad Kungen, på sitt artonde år, är en av körsportens mest erfarna och framgångsrika hästar. Uppfödd av Harriett Torgander och ägd av elitkusken Johan Herner. Sedan i höstas bildar han dock team med Jens Larsson och deras genemsamma internationella karriär kunde ju inte startat bättre.

Jens arbetar mycket med förebyggande arbete, med tömkörning, han är hästakupunktör och håller koll på hästens dagsform hela tiden.
– Äldre hästar kräver helt enkelt mer service, menar han. Det gäller att hitta eventuella svagheter så fort de dyker upp och ha ett gott samarbete med veterinärer.

O’man har alltid haft en varierad träning – dressyr, hoppning, jaktridning. Han har gillat vad han har gjort och alltid levererat.

Variationen är något som Jens fortsätter med. Hästen rids och körs, longeras och tömkörs. Jens håller koll och med en god markservice till vardags hoppas han och hans team att allt ska fungera bra ett par år till.

Vilket de båda nu har bevisat. 48,15 blev segersiffran, tvåa i klassen så här långt är Hollands Wilbrord van der Broek på 49,93 och trea Frankrikes Celine Grimonprez på 50, 56.

Målgång på söndag

Mycket återstår innan sista målgång på söndag men redan nu har Jens bevisat sin och hästens internationella kvalitet.

I den tvåstjärniga parklassen blev det också en bra start för Sveriges Peter Gerborn som blev trea. Leder här gör Eline Mentink från Holland.

Årets upplaga av körtävlingen i Kronenberg är ett jättearrangemang. 17 länder har kuskar på plats, totalt startar 190 aktiva.

Sverige har laddat upp bra med nästan alla landslagskuskar på plats, inte minst Fredrik Persson och Axel Olin i fyrspannsklassen. Bägge med riktigt spännande hästar framför vagnarna, Axel med skimlar och Fredrik med svarta.

Fler svenskar

Svenska parkuskar och ponnykuskar finns också med. Extra spännande med ponnyparkusken Carina Sandberg som nu har tagit över ponnyer från fd landslagskusken Hanna Holstein.

Mer dressyr i morgon fredag och sedan väntar den spektakulära maratonkörningen innan man rundar av med körning bland koner.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden