Distansritt
17 oktober 2021 20:30
Ridsportplus

Svenska distansryttare framgångsrika i Samorin

SlovakienFyra svenska distansrittsekipage lyckades väl på den internationella distansritten Autumn Classic i Samorin i Slovakien. PQ's Solero och Jessica Holmberg var tvåa på trestjärnig 160 km, El Qatar och Ebba Bota var sjua på trestjärnig 140 km och Wiwa La Wida och Lina Persson som debuterade internationellt genomförde CEI**120 km.

Svenska distansryttare framgångsrika i Samorin
El Qatar och Ebba Bota blev det första svenska ekipaget på många år att klara den lite ovanliga internationella distansen CEI*** 140 km i Samorin. En stor del av loppet går på strandkanten till floden Donau. Foto: Augusta Kristiiná Ulriksen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Samorin ligger intill floden Donaus strand cirka 20 km söder om Bratislava i Slovakien. Från Malmö är det cirka 120 mil. Utanför Samorin invigde 2014 den distansrittstävlande entreprenören Mario Hoffman en multisportanläggning på cirka 100 hektar för främst ridsport och galoppsport. Samorin etablerade sig redan 2015 med EM och 2016 med VM som en betydelsefull europeisk tävlingsplats i internationell distansritt.

På lördagen fanns fyra svenska distansrittsekipage på plats för att kvala på CEI***160, CEI***140 och CEI**120 km. För att få starta på EM och VM i distansritt som är 160 km, måste man både som ekipage och ryttare kvala stegvis från CEI*100 km till CEI*** 160 km. Samtidigt i Samorin var det internationell hoppning med kval och final i Global Champions Tour.

Flera kilometer av banorna i Samorin går alldeles intill stranden av Donau och banorna är lätta, flacka och lättridna men kan ha flera olika underlag. Höjdskillnaden var långt cirka 50 meter. På CEI*** 160 km startade två hästar från Simlångsdalen i Halland. PQ´s Solero  och Jessica Holmberg och stallkamraten Queen of Gothica med rutinerade lånejockeyn Annelie Ohlén som genomfört 160 km nio gånger och tog SM-guld och lagbrons på EM 2017.

På den i Sverige ovanliga och alldeles för underskattade men viktiga distansen CEI***140 km, på vägen mot 160 km som är EM och VM-distansen startade Skåneekipaget El Qatar/Ebba Bota. Wiwa La Wida och Lina Persson gjorde sin första utlandsstart på 120 km. Både Jessica, Annelie och Ebba har tävlat i Samorin och visste vad som väntade.

PH Ibn Jadara H och Carine Boulanger, Belgien, vann CEI**120 km på 6.07,09 tim/19,611 km/tim. Wiwa La Wida och Lina Persson red fyra jämna sträckor på 13,6 till 15,8 km/tim och landade som nummer 6 av 14 starter på 8.20,58 tim/14,372 km/tim.

Team Holmberg Jessica T.v.samorin-21
Stallkamraterna från Simlångsdalen PQ’s Solero och Jessica Holmberg (t.vä.) och Queen of Gothica och Annelie Ohlén får service och kyler sina hästar på CEI*** 160 km i Samorin i Slovakien. Jessica blev tvåa medan Annelie fick bryta vid 135 km.  Foto: Augusta Kristiiná Ulriksen

Queen of Gothica klarade fyra sträckor men stoppades av veterinärerna i reinspection efter 135 km för metabolik. Reinspection innebär i internationell distansritt att alla visar upp hästen några minuter före sträckan sadlad och klar för en snabbkoll av veterinärerna. Tyvärr är det inte ovanligt att hästar stoppas i reinspection eftersom olika kontrollvärden som puls och hältor kan ändras under den obligatoriska vilan på 40 till 50 minuter efter ordinarie besiktning mellan sträckorna.

Landslagsekipaget PQ’s Solero och Jessica Holmberg fick avsluta året med en framgång. Jessica red på mellan 15,6 och 16,4 km/tim de tre första sträckorna som var 3 x 35 km. Tappade lite på fjärde men kom igen på slutet och blev tvåa på 10.20,52 tim/15,463 km/tim. Det var nog pannlampa som gällde för några på slutet, men det är distansryttarna och hästarna vana med.

Hemmaryttaren Michaela Supekova, som tävlat i Sverige och har köpt svenska distansrittshästar, ledde från start till mål. Hon red JS Siete de Oro som är uppfödd i Argentina 2011. Segertiden blev 9.45,52 tim/16,386 km/tim.

Det var en sprudlande glad Ebba Bota som svarade på Ridsports frågor efter loppet på 140 km där El Qatar blev nummer 7 av 12 startande på 8.44,02tim/16,030 km/tim. De båda var ju tvåa i juni på samma bana men på 120 km. Arian S/Lucie Skabova, Tjeckien, vann loppet på 7.47,37 tim/17,964 km/tim.

– Det var skillnad mot förra gången. Han var i bättre form och piggare idag och jag fick nästan sitta och hålla emot för att hålla min plan. Det flöt på bra och vi fick lite draghjälp till och från men på slutet red vi ensamma. Vi får se om det blir en 160 km nästa år eller 2023, men nu är grunden lagd inför YREM i Spanien nästa år som är mitt sista YR-år, säger Ebba, som hoppas ha tre kvalade YREM-hästar; El Qatar, hans mor Golden Question, och 9-åriga Marron Saint Croix att välja på nästa år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden