Distansritt
11 juli 2021 07:01
Ridsportplus

Golden Question och Ebba Bota vann igen

NationelltSimlångsrittens 80 km i Halmstad bjöd på en överlägsen seger när tätkvartetten efter första sträckans 30 km omvandlades till en soloprestation på sträcka två och tre. Till slut blev det två rutinerade veteraner och en yngre lärlingshäst som tog hem topplaceringarna.

Golden Question och Ebba Bota vann igen
Golden Questions hästägare Gunilla Kjellén erbjuder sin häst vatten medan Ebba Bota kylt hästhalsen. Foto: Kim Nelson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svensk distansritt återskapades 1977 efter ett över 50 år långt uppehåll. Därför kan man idag tala om klassiska distansritter. Alltså tävlingar som enligt distansrittsnördar arrangerats i minst 30 år, och gör så fortfarande om än ibland med någon enstaka paus något år. Distansritter som ofta har blivit självklara ”måstetävlingar” genom åren.

En av dessa klassiska distansritter är Simlångsritten i Simlångsdalen i Halland, som för några år sedan blev tvungen att flytta sitt tävlingscentrum till Stiernarps Gods och deras marker några få kilometer från Halmstads västra förorter.

Simlångsritten har arrangerat flera SM, och NM och var den första distansritten i Sverige som arrangerade VM-distansen 160 km. I år hade man satt gränsen till 40 nationella startande över två tävlingsdistanser, och en clear round 40 km som alla nya hästar och ryttare måste ha genomfört för att få starta i tävlingsklass.

Ingen arenasport

Med de nya pandemirestriktionerna i juli så räknas distansritt inte som en arenasport och Simlångsritten kunde åter tillåta fyra medhjälpare eller hinknissar i ekipagens serviceteam. Men tävlingens polistillstånd bestämde gränsen till bara två medhjälpare per häst och ingen publik därför att smittläget ökar i Halland.

Simlångsrittens banor är ganska flacka och snabba. Det hade regnat en del under veckan och kom en regnskur på morgonen, så banunderlagets förutsättningar var mjuka och goda för distansritt.

Det var 13 anmälda på 80 km men strykningar och ett armbrott veckan före start reducerade startfältet till tio. Arabhästarna dominerade, men det fanns både varmblodiga travare och lippizaner och ponnyer kan starta i samma klasser som stora hästar.

Två favoriter

Från början fanns det två storfavoriter men det blev bara en kvar till start, och på första sträckans 30 km var det också landslagsekipaget Golden Question/Ebba Bota som tog en knapp ledning på 1.35,57 tim/18,76 km/tim. Uppvaktningen bestod av All American Candy/Hanna Jönsson (som är en av de bästa distansrittstravarna i Sverige), CAS Tornado Dust/Elin Joelsson och CAS Jeremiah Grey/Mikaela Jadsjö som alla tre var inom tre minuter bakom ledaren. Lippizanerstoet Siglavy Sessan/Augusta Ravn Ulriksen, som ingick i bronslaget på lag-SM 80 km 2020, sladdar stort över timmen bakom ledaren.

I vetgate 2 efter 60 km har Golden Question/Ebba Bota genomfört första sträckan ett varv till så föredömligt jämnt att man undrar hur man kan göra det med 35 sekunders skillnad på varven. Tyvärr så stoppas två från uppvaktningen i vetgate för gait (rörelsestörning) och en för metaboliskt som ofta handlar om puls och den här gången var det ridgeway-testet, som är ett test på återhämtningen, som veterinärerna inte var nöjda med. Därmed fick Golden Question ett drömläge inför sista sträckans 20 km med en ensam ledning på över 37 minuter.

Sänkte tempot

Ebba sänker tempot rejält till 14,61 km/tim. Det 17-åriga stoet Golden Question tar sin andra årsseger på 80 km och Ebba Bota sin tredje raka årsseger. Segertiden över full distans blev 4.34,38 tim/17,48 km/tim. Tvåan i mål Peppsi Ice som var slagen med 55 minuter med ett tempo på 14,55 km/tim är också 17 år, och både ettan och tvåan har SM-guld. Golden Question individuellt och Peppsi Ice två lag-guld. Trea blev My Noha/Emelie Ekström. Och lipizanerstoet blev sista godkända häst i mål.

På 50 km var det 12 ekipage som gjorde upp på 30 km och 20 km. Tempot för de fyra snabbaste på första sträckan blev drygt 18 km/tim. Med en ledning från start till mål vann Waliant Whisper/Kajsa Carlsson på 2.50,16 tim/17,62 km/tim drygt 2 minuter före For Justice Ant/Viktoria Granath von Kleist som var 8 minuter före trean Queens Princess/Maria-Teresa Stjern. Det var nio ekipage som var  godkända i veterinärernas slutbesiktning efter målgång.

Nästa nationella distansritt är lag-SM 80 km den 1 augusti i Sala.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden