Distansritt
2 maj 2021 10:57
Ridsportplus

Rutinerad segrare på årets första distansritt

DistansrittGuldmedaljörerna från YRSM 2019, Golden Question och Ebba Bota, satte de andra på plats när Flobyritten 80 km äntligen kunde dra igång det svenska tävlingsåret i distansritt.

Rutinerad segrare på årets första distansritt
Skåneekipaget Golden Question och Ebba Bota är ett rutinerat och samspelt par som vann Flobyrittens 80 km före Queen of Gothica och Liv Burdett. Foto: Sara Persson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För andra året i rad har pandemin ställt till det även för svensk och internationell distansritt. Under de senaste tio åren har den svenska tävlingsterminen i distansritt erbjudit cirka 20 regionala, nationella och internationella tävlingar. Förra året blev cirka 14 tävlingstillfällen inställda, men med flera olika restriktioner lyckades man i alla fall genomföra både SM 160 km, YRSM 120 km och Lag-SM 80 km.

I år skulle SM och YRSM avgjorts i april men har flyttats till augusti då alla tre SM avgörs samma månad vilket man hittills försökt undvika genom åren. Förutom SM är det bara tre arrangörer i år som den 1 maj fått sina tävlingar antagna i Svenska Ridsportförbundets tävlingsdatabas, TDB.

Alla hästar måste tempas

Det är pandemin och hästvirus som styr att en distansritt kan genomföras, men både fler tävlingar och restriktioner kan tillkomma eller ändras även detta år. Seniorekipage får till exempel bara ha en medhjälpare med sig och en medhjälparbil och det får inte finnas barn i bilen eller på tävlingsområdet för dessa räknas som medhjälpare. Alla hästar måste också tempas under fem dagar före tävling och dokumenteras och även tempas innan urlastning får ske. Bara vissa ryttare får tävla distansritt och kravet är bland annat att ryttaren ska vara kvalad för internationell enstjärnig CEI* 100 km.

En av de tre arrangörerna i TDB var Föreningen Floby Ryttare, som den 1 maj startade upp den svenska tävlingssäsongen i distansritt med sex startande på 80 km och 10 ekipage på 50 km. Floby är en liten ort en knapp mil sydväst om Falköping och ganska nära väg E20 mellan Södertälje och Göteborg. Föreningen Floby Ryttare som bildades 1986 har både ridhus och två utomhusbanor men ingen ridskola. För de flesta medlemmar är det hoppning och dressyr som gäller, men några håller på med körning eller distansritt.

– Det finns en del hästar runtom Floby och man kan nog säga att det är lite av ett hästdistrikt runtom oss. Banan är ganska flack men det finns en del mindre backar och flera vägbyten att hålla reda på. På 80 kilometer är det tre sträckor på 32, 30 och 18 km med 40 min obligatorisk vila i vetgate 1 och 2, berättar tävlingsledaren Sara Persson som har 1 490 genomförda tävlingskilometer i distansritt.

Rutinerade ekipage först in

På 80 km var det en trio synnerligen rutinerade ekipage som var först in till vetgate 1 efter 32 km inom samma minut, med ett tempo på runt 15 km/tim. Det var Golden Question/Ebba Bota, Queen of Gothica/Liv Burdett och PQs Solero/Jessica Holmberg. Ryttarna har tillsammans rutin från över 24 000 genomförda tävlingskilometer i distansritt och två av hästarna har SM-guld. Att två ekipage tog det lite lugnare cirka 10 minuter bakom i kön var helt i sin ordning, då båda är orutinerade unghästar som är 7 respektive 8 år.

Alla hästar var veterinärt godkända i vetgate 1 och 2. Peppsi Ice/Isabel Henriksson gör ett sololopp drygt 20 minuter bakom tättrion, och sololopp blir det även för köekipagen som båda tappar tempo och är nästan timmen bakom tättrion. Sjuttonårige Golden Question och Ebba Bota, 20 år, var först över mållinjen på 4.57.07 tim/16,16 km/tim en sekund före Queen of Gothica med lånejockeyen Liv Burdett. Stallkamraten PQs Solero/Jessica Holmberg slagen trea med tre sekunder av vinnaren.

På 50 km tog Wielki Willow/Louise Eriksson en klar seger med 4 minuter på tiden 3.24,13 tim/14,69 km/tim före El Dor Pribot/Sarah Fredriksson och Tandoori/Sophie Alm. Ingen häst utesluten och alla hästar på både 80 och 50 km klarade sin slutbesiktning efter målgång.

Den 8 maj ska Övedsritten utanför Sjöbo i Skåne genomföra två internationella klasser. En enstjärnig CEI* 100 km för seniorer och en CEI* 100 km för young rider. Den 22 maj går starten för VM 160 km på San Rossoro Racecourse i Pisa i Italien. Ett svenskt ekipage i distansritt är anmält.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden