Distansritt
5 juni 2021 20:56
Ridsportplus

Topplacering av Ebba Bota i Slovakien: ”Bra testa formen”

InternationelltDistansryttaren Ebba Bota från Malmö var fem minuter från att ta sin tredje raka årsseger på lördagen i Slovakien, men räckte inte riktigt hela vägen. Två andra svenska YR-ekipage kvalade in sina hästar till YRVM vid samma tävling.

Topplacering av Ebba Bota i Slovakien: ”Bra testa formen”
Ebba Bota lotsade på lördagen åter in en av sina medryttarhästar till en topplacering som tvåa på en internationell tvåstjärnig 120 km i Samorin i Slovakien.  Foto: Emila Gunillasdotter.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Distansryttaren Ebba Bota från Malmö var fem minuter från att ta sin tredje raka årsseger på lördagen i Slovakien, men det blev en andraplats för YR-ekipaget.

Vi tyckte det var bra om vi kunde få lite mer rutin och testa formen och kul med en för oss ny bana. Ebba Bota.

Det har ju under lång tid inte varit varken lätt eller möjligt för svenska distansryttare att kunna tävla och kvala till EM och VM i Europa. Det var därför lite speciella förutsättningar för de fyra ekipage som inte kunnat starta efter en tävling i Holland i oktober 2020, men anmält till en internationell distansritt i Samorin den 5 juni.

Ameer Attraction/Timmy Compier skulle i andra försöket försöka klara 160 km. För två av de tre YR-ekipagen, Neros Expo/Selina Andersson Kjellberg, El Qatar/Ebba Bota och Kingsleah Majid/Anna Remmare handlade det om kval till VM 120 km i september. Det blev åtta starter från tre länder på CEI*** 160 km, och 11 starter på CEI** 120 km från fem länder.

Tuffa banor

Distansrittsbanorna genom åren i Samorin har både varit tuffa uppe i bergen och ganska flacka. Hårt underlag förekommer. Banorna har av en del inte ansetts som så tekniska men ganska snabba och med längre delar av bansträckor som går längs Donaus strand. Banans höjdskillnad denna gång var upp till 50 meter, och det var varmt med 23-28 plusgrader och vindstilla. Inte bästa vädret för distansritt även om solen lyser.

Det var det ungerska ekipaget Gazal XXII-4/Patricia Fekete som tog ledningen efter 35 km i vetgate 1 på 160 km med 18,916 km/tim. Ameer Attraction/Timmy Compier var åtta, 13 minuter bakom med ett sträcktempo på 17,3 km/tim och pulsade in på 2.01,51 min och 58 slag/min.

Lägre tempo

Tempot sjönk lite för alla till vetgate 2, men i vetgate 3 efter 95 km var ett ekipage uteslutet för metabolik och Mario Hoffman, som även har ridit VM, utgick på egen begäran. Ungerskan behöll sin ledning men sträcktempot sjönk till 13,5 km/tim, och 21 minuter bakom var Ameer Attraction och Timmy på en femteplats med ett sträcktempo på 13,4 km/tim. Ameer Attraction har då fått veterinära varningar för både magljud, skinn och B på gait (rörelsestörning), men fick A för gait i reinspection i vetgate 3 och därmed  klartecken för fjärde sträckans 25 km.

I vetgate 4 efter 120 km blev det C för gait och uteslutning. Timmy är biträdande landslagsledare för ungdomslaget i distansritt och kommer att ha fullt upp i Holland i september om Sverige får ihop ett bra YR-lag till VM.

Rutinerat ekipage

El Qatar/Ebba Bota är det mest rutinerade och meriterade ekipaget av de tre YR-ekipagen på 120 km. Ett slovakiskt hemmaekipage drog på i täten på mellan 16 och 17 km/tim de två första sträckorna, men blev uteslutna i vetgate 3 efter 95 km. Ebba tog det lite lugnare på 16 km/tim 8,41 minuter bakom täten och landande på plats 3 i vetgate 2. Kingsleah Majid/Anna Remmare och Neros Expo/Selina Andersson Kjellberg sladdade redan från start och var mellan 24 och 47 minuter bakom ledaren under de tre första sträckorna.

Efter sista sträckans 25 km skiljde det 1 sekund mellan dem i mål och båda klarade slutbesiktningen. Kingsleah Majid var först över mållinjen som femma på ridtiden 8.23,41 tim/14,294 km/tim. Båda ekipagen blev också kvalade till YRVM i Holland.

Veterinär varning

Tvåan från start Shagya Athos/Teodora Szosz, Ungern, tog över ledningen efter vetgate 2 och El Qatar/Ebba Bota gick ut som tvåa på sträcka 4, men fick trots veterinärvarning klartecken för slemhinnor och kapillär återfyllnad (uttorkning). Teamet och hästen pulsade in (från ankomsttid in till veterinärbesiktning med naken och kyld häst och puls under 64 slag/min) på mellan en och tre minuter.

Man har numera 15 minuter på sig för att inte bli utesluten. Tider under två minuter in till puls är världsklass. Tävling i distansritt handlar mycket om sans, rytm och balans, kunna lyssna på hästen och ha rätt timing speciellt i samband med vetgates.

Svensk andraplats

Shagya Athos/Teodora Szosz, Ungern, vann CEI** 120 km på ridtiden 7.43,36 tim/15,530 km/tim full distans. El Qatar och Ebba försvarar sin andraplats bara fem minuter bakom med ridtiden 7.48,34 tim/15,365 km/tim full distans. Ebba har nu två hästar att välja på inför VM och är ett självklart ankare i ett förhoppningsvis kommande YR lag den 6-11 september i Ermelo i Holland.

– Banan bestod mycket av gräsvägar och fram och tillbaka längs Donau mellan Samorin och Bratislava. El Qatar var redan kvalad till VM, men vi tyckte det var bra om vi kunde få lite mer rutin och testa formen och kul med en för oss ny bana, säger Ebba som pluggar till civilingenjör i maskinteknik i Lund, är medryttare hos uppfödaren och hästägaren Gunilla Kjellén som tillsammans med Ebbas mamma Emilia Gunillasdotter hinkade ekipaget, som distansryttarna säger om sitt team.

Stor multianläggning

Samorin är en stad på 13 000 invånare vid floden Donaus strand 26 km söder om huvudstaden Bratislava i Slovakien, och 100 km till Wien i Österrike där det finns ett stort hästsjukhus. Bara några meter från den stora floden Donau har den distansrittstävlande entreprenören Mario Hoffman byggt upp en multianläggning på cirka 38 hektar för främst ridsport och galoppsport som invigdes 2014.

Där finns en galoppbana på 1600 meter, flera hopp- och dressyrbanor, läktare. ridhus, stallar, hotell, restauranger och en utomhusbana med läktare för simtävlingar. Arenan har redan genomfört både VM och EM i distansritt och har på bara några år etablerat sig som en stor, modern och viktig europeisk tävlingsplats i internationell distansritt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden