Dressyr
17 april 2015 03:09
Ridsportplus

Svenska dressyrinsatser

Paulinda Friberg levererade en toppenritt i GP-kvalet till världscupfinalen i Las Vegas. "Jag kunde ju lika gärna blivit åtta", säger en hungrig ryttarinna. Malin Hamilton levererade bra på banan. "Vi har kommit långt sedan EM, både jag och Fleetwood", konstaterar Malin.

Svenska dressyrinsatser
- Tack min stjärna, sa Paulinda till Di Lapponia T. Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Paulinda Friberg är efter mindre än två timmar efter sin ritt redan på väg till nästa mål. Med hela resultatlistan klar grämer tävlingsmänniskan Friberg sig över att hon inte tog sig in på placering som nummer åtta. Det var ju så nära.

Då har hon slagit sitt personbästa med nya  72,686 procent i GP, tagit sig in på topp-10 som var en målsättning och fått mängder med härligt beröm från flera håll. Med två resultat över 72 procent bör Paulinda ha bärgat en plats i spetstruppen, då det är det uttalade kravet.
– Jag har ständigt nästa mål i sikte, så fungerar jag. Jag vill framåt, förklarar hon. Även om topp-10 var min absoluta målsättning, säger hon till Ridsport.
– Jag kan inte göra så mycket mer än personligt rekord i en världscupfinal så det är självklart så att jag är nöjd.

Hon är redan på väg till nästa aktivitet – putsa alla grejer och ta hand om sin häst. Som sin egen hästskötare gör Paulinda det mesta själv. Ett bekymmer här i Las Vegas är att Di Lapponia T inte gillar vattnet, hon dricker inte jättebra hemma och med det klorerade vattnet i Las Vegas är det ännu svårare.
– Jag köper flaskvattten till henne, samma som jag dricker själv, det går ändå inte jättebra. Nu känns Di Lapponia ändå både pigg och fräsch, så än så länge har vi inte behövt ta hjälp från veterinären med vätskepåfyllning.

Imorgon ska Di Lapponia T bara joggas, promeneras och vara ute i solen och ta det lugnt. 
Tränaren Kerstin André är mer än nöjd, hon menar att ekipaget levererat precis så mycket som de kan just nu.
– Däremot finns det mer utvecklingspotential i hästen men det här var bästa möjliga just nu, starkt att leverera det här, det är inte så enkelt.

Malin Hamilton och Fleetwood genomförde en ritt som i stort såg otroligt bra ut men när poängen presenterades kändes det lite snopet, det var 68,071 procent.
– Jag är ändå nöjd, Fleetwood kändes jätte, jättebra även om det känns märkligt med poängen, lite tråkigt. Där har jag jättebra stöd i min man Magnus som kan från sidlinjen kostatera att det faktiskt var bra och att det framförallt blivit så mycket bättre. Det är viktigt att kunna känna det.
– Det blev lite för små piruetter och då blev det dubbeltramp, det är alldeles för kostsamt. Sen blev det en för tidig halt för jag kände att han började tänka bakåt i halten så jag tog ett snabbt beslut att göra halt och börja rygga. Det kostar också.

– Sen tyckte jag att han var väldigt bra på banan, han bjuder in i passagen och var väldigt på, det är nytt för honom. Jag är faktiskt jättenöjd, även om jag såklart hade velat ligga på 70 procent. Jag har inte så mycket marginal att spela på när det blir fel. Nu satsar vi mot lördag, Fleetwood brukar vara bäst andra dagen, hoppas det stämmer nu med.

I lördagens kür startar Malin som nummer åtta och Paulinda som nummer nio.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden