Sportnytt
6 december 2021 09:01

Svenska förbundet vill ha kvar hoppningen i OS-femkamp

ÖverklagarEfter den uppmärksammade händelsen som inträffade under OS i Tokyo i somras, då Tysklands tränare slog en ovillig häst inne på banan, beslutades att hoppning försvinner som en av grenarna i modern femkamp från och med OS i Los Angeles 2028. Nu överklagas beslutet till idrottens skiljedomstol CAS.

Svenska förbundet vill ha kvar hoppningen i OS-femkamp
Modern Femkamp Sverige har överklagat beslutet att utesluta hoppmomentet. Foto: iStock

Det svenska förbundet, Modern Femkamp Sverige, är kritiska till det beslut som togs av UIPM, det internationella förbundet i modern femkamp, i november – efter OS i Paris 2024 blir det ingen mer hoppning i sporten. Det rapporterar SVT Sport.

Modern Femkamp Sverige har bland annat skrivit ett öppet brev till UIPM, där man riktar kritik mot hur beslutet har tagits, och man säger sig vara orolig för att den moderna femkampen helt tas bort från OS-programmet. Nu har svenskarna även överklagat beslutet till CAS, idrottens skiljedomstol.

– Vi har i Sverige under lång tid jobbat för att femkampen ska utvecklas och att ridningen naturligtvis ska vara kvar, men att man ska jobba med god hästhållning och utbilda både ryttare och ledare och så vidare just i ridmomentet för att säkerställa att det blir bra. Så det har varit den svenska linjen länge, säger förbundets ordförande Bengt Jönsson till SVT Sport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden