Dressyr, Ridsport Play
8 juli 16:09

Svenska OS-ryttarna klara – de rider i laget

OS 2024Nu står det klart vilka fyra dressyrryttare som får representera Sverige vid OS i Paris. Se vilka som gör Patrik Kittel och Therese Nilshagen sällskap i laget och vem som fått reservplatsen. Missa inte klippet längre ned i artikeln där Bo Jenå berättar mer om sitt val av OS-ekipage.

Svenska OS-ryttarna klara – de rider i laget
Juliette Ramel och Buriel Kh är det tredje ekipaget i Sveriges OS-lag. Foto: Kim C Lundin

Sedan tidigare står det klart att Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD (hingst f -07, e Danone I-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg Dressurpferde Leistungszentrum & Therese Nilshagen) är en del av det svenska laget vid OS i dressyr.

Patrik Kittel gör henne sällskap – men han har haft två hästar att välja mellan. På måndagen, den 8 juli, meddelas att Kittel tar med sig Touchdown (SWB val 12 år e Quaterback-Sack, uppf Verbena Dressage, äg Sommarkvarn AB) till OS och att nya bekantskapen Jovian stannar hemma.

Patrik har valt häst

– Det är ett angenämt problem att ha två så fina hästar att välja på. Det har varit ett svårt beslut vilken häst jag ska ta med till Paris. Till slut föll ändå valet på Touchdown. Främst beroende på att jag har känt honom så länge och att vi verkligen har presterat enormt bra i år, säger Patrik Kittel till SvRF. Han fortsätter:

– Jovian är en fantastisk häst som jag tror kan bli enormt bra i framtiden. Men jag har inte ridit honom tillräckligt mycket och på ett OS tycker jag att man verkligen behöver känna varandra till 100 procent om man ska prestera för Sverige.

Kcl96631.jpg
Patrik Kittel och Touchdown på CHIO Rotterdam 2024 Foto: Kim C Lundin

”Har visat att de är på uppåtgående”

I samband med helgens tävlingar i tyska Aachen tog förbundskapten Bo Jenå sina sista beslut innan han tog ut resterande delar av det svenska OS-laget. På måndagen meddelas att det blir Juliette Ramel och Buriel K.H. (val f 06, e. Osmium, u. Ronja K.H., ue. Ips Krack C, uppf: P. Bakker, äg: La Pomme HB) som gör Nilshagen och Kittel sällskap i laget.

Reserven blir Maria von Essen och Invoice (OLD val f -12 e Jazz-Olympic Ferro, uppf P J Crum, äg Alexanders Hovslageri & Häst AB).

Mia Von Essen Invoice K C L-1 (1)
Mia von Essen och Invoice. Foto: Kim C Lundin

– Juliette och Buriel är ett rutinerat mästerskapsekipage. De har inte tävlat så mycket i år, men formkurvan är på väg uppåt och när de är i form håller de en riktigt hög och jämn nivå, säger Bo Jenå i ett pressmeddelande från SvRF.

– Maria von Essens Invoice har inte lika mycket rutin som de andra, men har väldigt fina kvaliteter. De har verkligen visat att de är på uppåtgående och har bra medelvärden i Grand Prix och Grand Prix Special, fortsätter Bo Jenå.

Många kandidater till fjärdeplatsen

Ridsport träffar förbundskapten Bo Jenå i Falsterbo i samband med att OS-beskedet kommer. Han är mitt uppe i bedömningen av unghästarna i Falsterbo när vi får en pratstund vid banan i en paus. I klippet nedan berättar han mer om sitt val av OS-ekipage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden