Världen
14 mars 2020 12:11

Svenska ryttarna i Spanien: ”Allt är ovisst”

InternationelltÖver 25 svenska ryttare befinner sig i Spanien där regeringen på fredagen utlyste ett nationellt nödläge på grund av coronasmittan. Marcus Westergren, Jens Wickström och Jonna Ekberg är några av alla svenska ryttare på plats. Jonna Ekberg vittnar om ovisshet och ryktesspridning. "Det känns som om man lever i en film," säger hon.

Svenska ryttarna i Spanien: ”Allt är ovisst”
Jonna Ekberg och Destiny van Schore i stallet i Falsterbo i somras. Foto: Roland Thunholm

Antalet corona-smittade i Spanien har ökat snabbt och totalt har 4 209 fall konstaterats. Runt 120 personer har dött och området runt Madrid är värst drabbat. Detta berättar flera medier.

Vi vet inte så mycket om vad som kommer att hända. Jonna Ekberg.

Två pågående, flera veckor långa internationella hoppmeeting i landet avslutas i förtid. Svenska Jonna Ekberg är på plats vid Sunshine Tour i Vejer de la Frontera.
– Allt är ovisst och det går så mycket rykten och snack överallt, säger hon.

Tävlingarna i spanska Oliva ställs in från och med i dag, lördag, medan meetinget i Vejer de la Frontera har sin Grand Prix-hoppning under lördagen och sedan avslutas. Flera har dock redan lämnat tävlingsplatsen i Vejer de la Frontera.

”Overkligt”

– Vi kommer att köra våra hästar hem till Belgien i kväll. Vi tar vägen väster om Madrid och vad vi har hört är gränsen till Frankrike inte stängd än, säger Jonna Ekberg.

– Det känns som om man lever i en film – overkligt…

Även om gränsen mellan Spanien och Frankrike skulle stängas så finns det indikationer om att djurtransporter kommer att få släppas igenom.

Händelseutvecklingen när det gäller smittspridningen och hur olika länders myndigheter agerar med att vidta åtgärder som att stänga gränser och sätta inresande från vissa områden i karantän går snabbt.

Vet inte mycket

– Vi vet inte så mycket om vad som kommer att hända men man får ju hoppas att det lugnar ner sig, säger Jonna Ekberg som hade planerat att vara kvar på meetinget tills det var slut om en dryg vecka.

Marcus Westergren är på plats med fem hästar och han har bestämt sig för att avvakta hemresan litegrann.
– Många drar ju hemåt nu och då blir många stall för övernattning fulla. Och så skulle jag behöva ha ner en chaufför till eftersom jag kör själv, men det det verkar svårt, säger han.

– Jag gör ingen stor affär av det. Det är bara att acceptera att det är så här, säger han.

Jens Wikström planerar också att avvakta lite.
– Det är ju flera tusen hästar på de olika tourerna här i Spanien och alla vill hem samtidigt. V vill veta att vi kan ta oss hela vägen hem så att vi inte blir fast någonstans. Då har vi det bättre här några dagar, säger han.

– Vi följer utvecklingen noga och särskilt när det gäller de stängda gränserna i Danmark, som vi hade planerat att köra igenom.

Internationella Ridsportförbundet gick på fredagen ut med rekommendationer till sina medlemsförbund att ställa in alla tävlingar i fyra veckor framåt till att börja med.

Start- och resultatlistor, Vejer de la Frontera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden