Dressyr
10 september 2023 11:24
Ridsportplus

Svenska Sofia groomar åt Mattias Rath: ”Thiago är en clown”

EM i dressyrHan spexar på hästbesiktningen och han gillar att rulla sig på jordiga ställen. Sådan är Thiago, som tas om hand av svenska Sofia Flodin. ”Det är en häst som gillar att visa upp sig”, säger hon.

Svenska Sofia groomar åt Mattias Rath: ”Thiago är en clown”
Sofia Flodin trivs som fisken i vattnet på Gestüt Schafhof och i Tyskland Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I tävlingsstallarna bakom tävlingsarenan på Riesenbeck i Tyskland, där står Thiago GS (OLD f 2013 hingst  e Totilas- Warkant, äg Gestüt Schafhof) som rids och tävlas av Matthias Alexander Rath.

  Att de ens är här är ett litet under i sig.
  − Vi stod som andra reserv för det tyska laget, så att vi bara har tagit oss hit är vi stolta över. Vi har samlat mycket erfarenheter av att vara här. Det här var hans första stora mästerskap, säger Sofia Flodin.

  Och det är ju erfarenheter som smäller rätt högt, att ha varit med och tagit lagsilver på sitt första mästerskap. I Grand Prix fick Matthias och Thiago 74,845 procent och i Specialen blev det 72,994 procent.

  Sprikrak utveckling

  Ekipagets utveckling under året har gått spikrakt uppåt, berättar Sofia.
  − I början av året var det problem med övergången från skritt till piaff. Thiago vill gärna vara chef så han reste sig i övergången.  Men sedan hittade de nycklarna och han flög i väg i utvecklingen, Han blev starkare, och han har dessutom fått fokusera på sporten och inte varit i aveln i år.

  I över fem år har Sofia Flodin, med hemvist i Solna, jobbat hos Mattias Rath. Efter gymnasiet var hon först några år hos den amerikanske fyrspannskusken Chester Weber.
  − Vi var i Florida under vinterhalvåret och i Tyskland under sommarhalvåret, och där insåg jag att gillade Tyskland mer än Florida.

  − Tyskar har ett rykte om sig att vara otrevliga och väldigt tyska, men jag tycker att de är jättetrevliga, och öppna. Och kulturen är som svensk kultur, skulle jag säga.

  − Jag gillar också staden där vi bor, utanför Frankfurt. Stallet ligger en bit utanför staden men du kan lätt åka in dit.

  Sofia Flodin Matthias Rath (ger) Thiago Gs
  Sofia Flodin i bakgrunden när Matthias Rath och Thiago GS gör sig redo för lagmedalj. Foto: Kim C Lundin
  Mattiasrath
  Matthias Alexander Rath och Thiago GS, Tyskland. Foto: Kim C Lundin

  Sofia arbetar måndag till fredag med lediga helger, om det inte är tävling. Då är hon med.
  − Matthias sa nyligen i en intervju att han inte har gjort en enda tävling utan mig sedan jag började.

  Är du hans lyckomaskot?
  − Ja, kanske det.

  Tävlingsdagarna börjar när stallet öppnar, i Riesenberg är det klockan sex.
  − Då fodrar jag hö, mockar boxen och tar av nattbandage. Sedan får han kraftfoder och får äta det i lugn och ro innan det blir en promenad och dr han kan äta lite gräs.
  − Sen beror det på hur dagen ser ut. Är det tävlingsdag så går vi bara med honom för hand, och sedan gör vi i ordning honom en och en halv timme före start, så han hinner vila i fred i 20 minuter innan han ska ut. Är det ingen tävling så joggar Matthias honom, och sen blir det mer promenad och käka mer gräs.

  När klockan ringer då flyger benen upp på honom

  Sofia Flodin om Thiago

  − Sedan gillar han att rulla sig där det är jordigt. Han äter upp gräset och rullar sig där. Här i Riesenbeck har de en ganska fin sandplätt där han kan rulla sig.

  Gillar att visa upp sig

  Sofia berättar att Thiago är en riktig clown.
  − Många misstar honom för att vara en galen hingst. Vid vet check går energinivån upp, och han gillar att visa upp sig. Han vet när det är dags för vet check och dags för start. När klockan ringer då flyger benen upp på honom.
  − Men sedan går energinivån ner. I onsdags efter Grand Prix satt Mattias upp i bara grimma och grimskaft och han var kolugn. Men hans temperament är något vi jobbar med.

  Några gånger har Sofia suttit upp på sin sköthäst.
  − När Mattias är på semester har jag joggat honom. Han är liten och kompakt och när man rider honom vanligt travar han som en ponny.

  Mattias Rath Ger-4
  Mattias Rath och Totilassonen Thiago.

  Men Sofia trivs bättre på marken.
  − Jag är intresserad av fysioterapi och det veterinära, och vår veterinär hemma visar vad jag kan göra med hästarna. Vi jobbar med stretching, en matrixmaskin som är en form av massage, och laser.
  − Särskilt  avelshingstarna, som gör dubbelt jobb med ridning och avel, behöver lite extra hjälp.

  Vad är det bästa med Thiago?
  − Det är nog hans karaktär. Man har aldrig en tråkig stund med honom, och han håller dig alltid upptagen. Ibland lite för upptagen, och då har han ändå fyra leksaker i boxen, säger Sofia Flodin.

  Ridsports samlade rapportering om EM i dressyr och paradressyr

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden