Dressyr
14 juli 2018 15:22

Sverige leder dressyrens Nations Cup

FalsterboSverige tog ledningen i Nations Cup efter lördagens Grand Prix i Falsterbo. Lagankaret Patrik Kittel och Deja höll för favorittrycket och leder individuellt.

Sverige leder dressyrens Nations Cup
Patrik Kittel och Deja glänste i Falsterbo, nu har ekipaget tagit ett kliv uppåt på världsrankningen. ArkivFoto: Pernilla Hägg

Falsterbos Nations Cup i dressyr har fem lag till start. Tävlingen började med alla ekipage gjorde sin Grand Prix på lördagen där Sverige tog ledningen inför avslutningen på söndag.

Jeanna Högberg var först ut i det svenska laget med Duendecillo P och gjorde en uppvisning utan vare sig riktiga toppar eller dalar. Det blev 69,891 procent.

Juliette Ramel var nästa svensk till start och hon fick fram ett härligt uttryck i traven på sin Wall Street JV som inte gjorde det gröna intryck ryttaren själv var lite nervös för innan start.
– Jag är jättenöjd med honom. Det blir bättre och bättre hela tiden, säger OS-ryttaren.
– Framförallt är jag nöjd med att han var avspänd där inne, då är det enklare att rida med mer tryck, säger ryttaren som slutade trea individuellt.

Den hete valacken visade också fina travslutor och en härlig galoppökning. Det blev ledning med 73,543 procent. Denna ledning behöll hon ända tills Rysslands tredje ryttare Inessa Merkulova och Mister X var klara med sin Grand Prix som bland annat innehöll starka piruetter och piaff. Det blev 73,717 procent.

Tidigare världsettan, Hollands Adelinde Cornelissen, och långbente Aqiedo gjorde passage som höll hög klass men fick problem i ettorna. Det slutade med 72,848 procent.

Antonia Ramel var tredje ryttaren i det svenska laget och hon hade fullt upp med Brother de Jeu inne på banan.
– Jag fick jobba. Men han var ändå mer avslappnad, mer med mig där inne än vad han har varit innan. Det går framåt, säger hon.

Brother de Jeu fick 71,935 procent och slutade sexa.

När lagtävlingen gick in på sista rundan var Tyskland och Sverige högst upp i resultatlistan. Sveriges lagankare och sista ekipage Patrik Kittel och Deja. Hemmafavoriterna gjorde inte publiken besviken och inledde men en inridning och en ökad trav av riktigt hög klass.

Det ambitiösa SWB-stoet fortsatte sedan med bjuda på sig själv hela vägen. Hennes svaghet är piffen men även där var det klart godkänt. Ekipaget avslutade lika snyggt som det började och fick ett par nior för den sista halten. Det blev 75,543 procent av en domarkår som var helt enig om att ekipaget skulle upp i ledning. Resultatet lyfte också Sverige till ledning i Nations Cup – en ledning som varade när klassen var slut.
– Jag är jättenöjd med henne. Det här var en av hennes bästa Grand Prix-klasser, säger Patrik Kittel.
– Hon blir bara bättre under press, hon tycker om det här med publiken och blir bara bättre under press. Och hon är så mjuk och fin i formen, säger Patrik Kittel.

Inessa_pernillahagg
Rysk dressyrs frontfigur Inessa Merkulova tog täten individuellt i Nations Cup tillsammans med Mister X. Foto: Pernilla Hägg
Ncjeanna1_pernillahagg
Jeanna Högberg var först ut i det svenska laget. Foto: Pernilla Hägg
Ncjuliette1_pernillahagg
Juliette Ramel hade hete Wall Street JV väl med sig hela programmet och låg länge i ledning med sina 73,543 procent. Foto: Pernilla Hägg
Antoinaramel_pernillahagg
Antonia Ramel och Brother de Jeu höll nerverna under kontroll i Nations Cup där de gick in som tredje ekipage i det svenska laget. ArkivFoto: Pernilla Hägg

Nations Cup avgörs i morgon, söndag, med att två ryttare i varje lag rider Grand Prix Special och två Grand Prix kür.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden