Sport
22 maj 2021 10:00
Ridsportplus

SvRF om TDB-betalningar: ”Arrangörerna är fria”

AvgifterFrågan om avgifterna för ryttare och arrangörer i samband med anmälan i tävlingsdatabasen har varit aktuell länge. Den betalningslösning som Svenska Ridsportförbundet, SvRF, erbjuder genom TDB väljs nu bort av en del. "Arrangörerna är fria att ta betalt på det sätt de själva anser bäst," uppger SvRF:s sportchef Andrea Barth.

SvRF om TDB-betalningar: ”Arrangörerna är fria”
Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under 2020 sattes betalningslösningen Equipay i gång som ett alternativ till det betalningssystem, SwedbankPay, som SvRF erbjuder som alternativ för betalning vid tävlingsanmälan. Det nya systemet ska få ner kostnaderna för anmälan som kan vara upp mot 30 000 kronor för en större tävling.

Vi har valt den fullservicelösning som var billigast vid upphandlingen, för att kostnadsutvecklingen ska kunna hållas så låg som möjligt. Andrea Barth.

Att få ner avgifterna för arrangörerna och samtidigt ta fram en enkel lösning har varit målet med det nya systemet.

Sedan 2019 är det inte längre är möjligt att ha det som tidigare, alltså att avgifter kan betalas inne i TDB. Nu måste alla betalningar ske utanför TDB.
– Alla arrangörer kan använda vilket betalningssystem de vill. Vi har inte något monopol på betaltjänsten. Samtidigt finns ett behov från arrangörer och ryttare att ha ett fungerande och komplett system på plats, så att varje arrangör inte är tvungen att ta fram ett eget betalningssystem. Efter en tids utveckling erbjuder det våra arrangörer en komplett betallösning. Nu finns även tävling på faktura och/eller kredit till ett lågt pris, berättar SvRF:s sportchef Andrea Barth som jämför tävlingsanmälan med att handla i en webbshop.

Som en webbshop

– Om du handlar i en webbshop kan du oftast välja att antingen betala via kort direkt, eller använda en av företaget anlitad betaltjänst, till exempel Klarna. Det är ungefär så det fungerar i TDB.

SvRF överväger inte att använda Klarna i nuläget, då det är en företagslösning som inte är anpassad till föreningsverksamhet.

Det blir allt dyrare att tävla, hur tänker förbundet agera för att motverka detta i den mån det är möjligt, till exempelvis via nya betalningslösningar?
– Arrangörerna äger sina egna tävlingar och är egna juridiska personer som tar sina egna beslut runt ekonomin. Betallösningen med Swedbank Pay är ett exempel på att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Vi har valt den fullservicelösning som var billigast vid upphandlingen, för att kostnadsutvecklingen ska kunna hållas så låg som möjligt. Kostnaden för Swedbank Pay har kunnat läggas på en lägre nivå än marknaden eftersom Svenska Ridsportförbundet har tecknat ett centralt avtal. Om varje klubb hade tecknat avtalet på eget håll hade transaktionsavgifterna till exempel varit högre.

Susanne Högdahl/Annelie Frank

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden