Sport
31 mars 2021 16:47

Tillfälliga tävlingsstoppet i Sverige hävs – smittskyddet ses över

NationelltSnart kan yrkesverksamma ryttare börja att tävla igen. Detta bestämde styrelsen för Svenska Ridsportförbundet, SvRF, på onsdagen. Innan omstarten ska regelverket för smittspridning ses över. "En del åtgärder har vi redan provat," säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling vid SvRF.

Tillfälliga tävlingsstoppet i Sverige hävs – smittskyddet ses över
Tävlingar för yrkesverksamma börjar igen som planerat den 12 april. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Daniele Russo

Det är med anledning av EHV-1 som det har varit totalt tävlingsstopp i Sverige några veckor.

Om vi ser att vi har gjort en felaktig bedömning och smittspridningen tilltar kan vi naturligtvis ändra beslutet. Ulf Brömster, SvRF.

Som tidigare sagts gällde tävlingsstoppet fram till och med den 11 april.

Det var i Spanien som utbrottet av EHV1-smittan i Europa började. Svenska Ridsportförbundet har haft dialog med samtliga berörda och alla hästar som kommit hem från Spanien hittills har isolerats. Det har inte konstaterats några nya fall med EHV-1 med anledning av deras hemkomst.

Enligt SvFR bedömer Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, SVA, att smittläget i Sverige är i nivå med tidigare år och att hästverksamhet i Sverige nu kan hållas igång.

Förhöjt smittläge

Men SVA säger också att det är ett förhöjt smittläge för hästar som reser internationellt.
– Vi har bra kontroll på de hästar som har varit i Spanien. Vi har kontakt med hemvändande hästar och de som är kvar i Spanien. Det stora problemet är alla importhästar. Där har vi ingen kontroll, sa SvRF:s ordförande Ulf Brömster vid en digital presskonferens på tisdagen.

På tisdagen meddelade Internationella Ridsportförbundet, FEI, vad som gäller när internationella tävlingar får börja igen den 12 april och det är en hel del regler och restriktioner.

 

Även i Sverige kommer rekommendationer kring smittskydd både på tävlingar och i hemmastallet att sammanställas och kommuniceras innan tävlingarna kan starta om.

– Vi ska titta på detta och se vad av detta som vi kan ha på våra tävlingar, fortsatte Ulf Brömster.

Besiktning och tempkurvor

FEI:s regelverk handlar bland annat om besiktning av hästar vid ankomst till tävlingsplatsen, tempkurvor utanför boxarna och tillgång till karantänboxar.
– En del åtgärder har vi redan provat, till exempel besiktning av hästar vid ankomst gjorde vi i Göteborg och det fungerade utmärkt, sa Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling vid SvRF, på presskonferensen.
– När det gäller andra saker som till exempel tillgång på karantänboxar ska vi se vilka tävlingar vi har i Sverige. Karantänboxar är kanske inte det som behövs mest, sa Ulf Brömster.

”Måste vara väldigt försiktiga”

En förutsättning för att tävlingar ska kunna fortgå från och med den 12 april är att restriktioner och rekommendationer från Svenska Ridsportförbundet följs.

– Om vi ser att vi har gjort en felaktig bedömning och smittspridningen tilltar kan vi naturligtvis ändra beslutet. Vi måste fortfarande vara väldigt försiktiga, sa Ulf Brömster.

Ridsportens tävlingar öppnas enbart för yrkesverksamma enligt myndigheternas rekommendationer. Tidigare undantag för ryttare som är födda 2005 och senare gäller inte längre. Dessa åtgärder är med anledning av coronapandemin.

Svenska nationella tävlingar ska inte att vara öppna för ryttare från andra länder där den nationella tävlingsverksamheten fortfarande är stängd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden