Sport
26 februari 2021 14:57

Tävlingar stoppas för alla utom yrkesverksamma

CoronapandeminFrån och med måndag är det stopp för allt tävlande för dem som inte är yrkesverksamma ryttare. "Barn får inte tävla från den 1 mars. Det var tydliga besked när det gäller detta" säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Tävlingar stoppas för alla utom yrkesverksamma
Tävlingsstoppet gäller hela Sverige. Foto: Roland Thunholm

Det var i onsdags som Folkhälsomyndighetens meddelade att en av de nya åtgärderna för att minska smittspridningen är att från och med den 1 mars inte tillåta någon tävlingsverksamhet alls under elitnivå.

Dialog om detta pågår men vi kan se framför oss att det kan bli ytterligare restriktioner. SvRF:s Ulf Brömster om eventuella förändringar för yrkesverksamma ryttare.

”Undantaget för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare tas bort”, skriver myndigheten på sin webb.

Vid en presskonferens som hölls av Svenska Ridsportförbundet, SvRF, på fredagens eftermiddag förtydligades vad detta innebär för ridsporten.
– Barn får inte tävla från den 1 mars. Vi har inget annat val än att stoppa tävlingsverksamheten. Det var tydliga besked när det gäller detta från Folkhälsomyndigheten och ett ovanligt barskt tonläge, sa SvRF:s ordförande Ulf Brömster vid presskonferensen.

Alla idrotter

SvRF deltog tillsammans med flera andra specialförbund i ett möte med Riksidrottsförbundet på torsdagen, och där framgick att Folkhälsomyndighetens beslut gällde alla idrotter.

Tävlingsstoppet för barn gäller i hela Sverige, såväl inomhus som utomhus, från måndagen den 1 mars och tills vidare.

Ulf Brömster konstaterar att brevskrivarna har gjort ett seriöst arbete, men kan inte se problemen som de tar upp.
Ulf Brömster. Foto: Roland Thunholm

Elitidrottare kommer dock att få fortsätta tävla. Däremot kan det bli förändringar om vad som definieras som  elitidrottare och bedriver yrkesverksam idrott inom ridsporten som tillåter yrkesverksamma ryttare att tävla. Det kan till exempel handla om förändringar om vem som ska räknas som yrkesverksam och/eller vilka tävlingar som ska räknas som elitidrott.

Dialog pågår

– Vi vet inte var det kommer att hamna. Dialog om detta pågår men vi kan se framför oss att det kan bli ytterligare restriktioner, sa Ulf Brömster.

Anledningen till Folkhälsomyndighetens beslut är det fortsatt höga smittläget för coronapandemin i Sverige samt en tilltagande oro för en tredje våg och virusmutationer.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden