Sportnytt
18 maj 2021 20:51
Ridsportplus

Ny betalningslösning för arrangörer: ”Ville ha ett billigare alternativ”

KonkurrensAvgifterna för ryttare och arrangörer i samband med anmälan i tävlingsdatabasen har varit en het fråga under lång tid, och många arrangörer väljer idag att inte använda den betalningslösning som Ridsportförbundet erbjuder genom TDB. Nu finns en ny tjänst på marknaden, framtagen av Fredrik Starck i samarbete med Sundbyholm Horse Center.

Ny betalningslösning för arrangörer: ”Ville ha ett billigare alternativ”
Arrangören Sundbyholm har varit med i framtagandet av den nya betalningslösningen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den nya betalningslösningen, Equipay, får ses som en konkurrent till SwedbankPay som idag är kopplad till tävlingsdatabasen (TDB). Många arrangörer har valt att istället för SwedbankPay ha egna betalningslösningar, då avgifterna blivit för höga vid större tävlingar med många anmälda.

Programmeraren Fredrik Starck, som tidigare arbetade för Equipe, har varit involverad i ridsporten länge och är van vid att arrangera olika evenemang. Han jobbar med flera av de större arrangörerna, men främst Sundbyholm. Det var också där idén till betalningslösningen föddes.

– Det började med att man från Sundbyholms sida ville ha ett billigare alternativ till SwedbankPay, eftersom det blev väldigt höga kortavgifter när det handlar om stora mängder anmälningar. Arrangörer kan ha avgifter på 10-30 000 kronor för en större tävling, konstaterar han.

Under 2020 sjösattes betalningslösningen Equipay, men användes bara på Sundbyholms tävlingar där Fredrik Starck är engagerad i tävlingsverksamheten. Nu har man öppnat upp för fler och satsar istället på en fast avgift för arrangörerna, beroende på hur många anmälningar som kommer in.

– I dagsläget har vi en fast avgift på 2 000 kronor för en större tävling, så det är rätt stor skillnad mot avgifterna hos SwedbankPay.

Varit i kontakt med förbundet

Fredrik Starck har kontaktat Ridsportförbundet om Equipay, och berättat om den nya betalningslösningen.

– Jag har pratat med förbundet, främst för att det finns en sign on-tjänst i TDB som gör att man skulle kunna använda TDB som inloggningssätt till mitt system också. Jag hade helst velat använda det för att förenkla för ryttarna och arrangörerna, men jag fick nej på det.

Har förbundet gett någon anledning till det svaret?
– Nej, jag har försökt att få en anledning, men jag har inte fått det. Det kanske är en avtalsgrej, att man valt att hålla sig till en betalningslösning, men jag vet inte.

Att få ner avgifterna för arrangörerna och samtidigt ta fram en enkel lösning har varit målet med systemet. Fredrik Starck menar att det bästa hade varit om det fanns flera betalningsalternativ i TDB, så att arrangören själv fick välja det som passar just den klubben bäst.

– På Sundbyholm har det här varit ett sätt att underlätta för den egna administrationen, så det är jättekul att det nu kan användas av fler. Det är ett så pass litet system, så simpelt, så det finns inga större tankar kring det, svarar han på frågan om vad tanken är med Equipay framöver.

Läs mer om Equipay

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden