Sportnytt
6 maj 2021 20:11
Ridsportplus

Equipes vd: ”Vi är inte giriga”

Svar på talJon Stenqvist, vd för Equipe, svarar nu på kritiken mot avgifterna för tävlingssystemet Equipe Online. Han hävdar att företaget genomfört omfattande utvecklingsarbete de senaste åren. Även sportchefen Andrea Barth ger Ridsportförbundets syn på saken.

Equipes vd: ”Vi är inte giriga”
Jon Stenqvist, vd för Equipe. Foto: Equipe

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Henriksdals Ryttarförening, en etablerad tävlingsarrangör som årligen har stora tävlingar, gick tidigare i veckan ut i sociala medier och ifrågasatte avgifterna som Equipe tar ut i samband med tävling. I inlägget, som finns att läsa längst ner här i artikeln, undrar klubben varför avgifterna blir högre och högre, och vad pengarna egentligen används till.

    Ridsport kontaktade Jon Stenqvist, som är vd för Equipe, för att höra mer. Han menar att det mesta i påståendet från Henriksdal är felaktigt, då det inte är några avgifter som har gått upp utöver 10-kronan, som nu blivit 12-kronan, till hanteringen av Tävlingsdatabasen (TDB).

    – Årsavgiften har varit densamma i flera år, den har inte ens ökat efter inflationen, och det samma gäller startavgiften på 4,85 kr per start som arrangören betalar, konstaterar han.
    – Tidigare var det ett fast pris, så oavsett om du var en liten förening med två dressyrtävlingar med 100 starter, eller stora tävlingar som till exempel Sundbyholm, så betalade de samma pris. Det ändrades när vi införde den nya webbaserade produkten 2015, nu är det antalet starter som styr kostnaden, och efter det var det som att hela Europa vaknade och plötsligt behövde vår produkt.

    Dyrare för internationella arrangörer

    Ebba Berglöf är engagerad i Henriksdals RF och den som uttalat sig om kritiken mot Equipe. Hon menar att andra länder har andra typer av avtal med Equipe.
    – Det stämmer, men det är inte så att de avtalen är billigare på något sätt – det har de helt fått om bakfoten. De internationella arrangörerna betalar 1000 euro i veckan och en euro per start när de använder systemet – det är rätt stor skillnad från att betala 1250 kronor om året och 4,85 kr per start, säger Jon Stenqvist.

    Vad beror det på, att det kostar så mycket mer för dem?
    – Internationellt sett så fokuserar vi bara på de absolut största tävlingarna, inte bara i stjärnstatus utan även tävlingar som har många starter och som behöver ett system som har rätt kapacitet. Man får tänka på att det ersätter så många andra system, det är allt från grafiken till alla skärmar, integrationen mot FEI, ryttarnas deklarationer till hur ryttarna beställer hö och halm till exempel.

    Equipe får i inlägget kritik för att det inte görs något synligt underhåll och inte heller några uppdateringar. Hur mycket jobbar ni med utveckling på Equipe?
    – Det är ju det vi gör. Vi har en effektiv organisation, där vi har partners runt om i världen som har kontakter med kunderna, arrangörerna, så att vi här hemma kan fokusera på utveckling och uppdatering. Det är inte så att våra system rullar på en liten server i en källare någonstans, utan det är ett gigantiskt system med databaser. De här systemen måste vara igång dygnet runt, det är inte så kul om man kommer till en tävlingsplats på morgonen och Equipe ligger nere. Vi satsar mycket på arrangörssystemet, där får inget hända. Vi jobbar ju med fler grenar än hoppning, som Ebba Berglöf sysslar med, där det redan är så otroligt finlirat i Equipe. Vi försöker komma ikapp med alla de andra grenarna också.

    ”Onlinesystemet är toppen av isberget”

    Jon Stenqvist har jobbat med Equipe, som startades av hans mamma Marianne Stenqvist, sedan 1989.
    – Vi försöker verkligen ha örat mot rälsen, känna av och göra det som behövs. Onlinesystemet är toppen av isberget, ofta sker uppdateringar i de andra systemen som till exempel arrangörerna använder. Just nu jobbar vi mycket med lösningar för paperless i dressyren (digitala dressyrprotokoll som mailas direkt till ryttaren, reds anm) så det känns rätt hårt att höra att det inte sker någonting – det är så långt ifrån sanningen, säger Jon Stenqvist och fortsätter:

    – Jag är så otroligt stolt över Equipe, och att vi faktiskt gör vinst nu. Att arrangörer faktiskt betalar för programmet nu, och för problemen som vi löser, är ett kvitto på att det vi gör är rätt. Anledningen till att det går bra för oss är för att många vill ha produkten, och att vi har en annan inriktning internationellt än vad vi har i Sverige.

    Omdiskuterade 10-kronan

    När det gäller den omdiskuterade 10-kronan, som nu blivit till 12-kronan, i Tävlingsdatabasen säger Jon Stenqvist att det är en avgift som tidigare inte har höjts sedan starten 2009.
    – TDB kom 2008-2009, tio år senare ändrade vi hela upplägget och då gick avgiften upp. Ett år senare så flyttades avgiften från att vara en transaktionsavgift till att bli en ren anmälningsavgift. Detta gjordes på grund av att det var så många inställda tävlingar, och då hade transaktionen redan skett och arrangören fick inte tillbaka sina pengar – då var de inte så glada. När vi nu istället tar betalt i efterhand så blir det ingen kostnad för arrangören om tävlingen ställs in. Vi försöker verkligen göra det bästa, vi är inte giriga, menar han.

    Andrea Barth, sportchef på Ridsportförbundet, utvecklar hur samarbetet och avtalet ser ut med Equipe.
    – Det handlar om två skilda system, Equipe är ett system och Tävlingsdatabasen är ett annat – vi förvaltar och sköter TDB, med hjälp av Equipe. Sedan har arrangörerna ofta Equipe som ett tävlingssystem, där de tankar över information från TDB. Equipe är ju det dominerande systemet, men arrangörerna är inte bundna att använda det. Några av de mindre arrangörerna använder till exempel fortfarande excelark.

    12-kronan går oavkortat till Equipe, men enligt Jon Stenqvist är det en inkomst som går till att finansiera arbetet med TDB.
    – Uppdateringen och hanteringen av TDB kostar mer än vad vi betalar till Equipe varje år genom avtalet, vi betalar en grundavgift men den täcker inte det arbetet som Equipe lägger ner på TDB, säger Andrea Barth, och fortsätter:

    – Vi lägger en miljon kronor på att utveckla TDB varje år, bland annat fick vi bygga om basen för väldigt mycket pengar när vi inte längre kunde genomföra penningtransaktionerna i själva systemet. Nu finns det ett etablerat betalningssystem i TDB, att använda om man vill. Vissa arrangörer gör inte det, utan de har andra betalningssystem – så det finns inget som säger att man måste använda det som vi har etablerat i TDB för att underlätta för de mindre arrangörer som kanske inte har förmåga att ha ett eget betalningssystem. Flera stora arrangörer har hittat egna lösningar.

    Ingen konkurrens i Sverige

    Andrea Barth lyfter även konkurrensfrågan, då det ser annorlunda ut nere i Europa jämfört med Sverige.
    – Ute i världen finns det flera olika tävlingssystem. Då kan arrangören själv välja, eftersom det finns en konkurrens mellan systemen. Det har vi inte i Sverige idag. Jag skulle inte bli förvånad om det poppar upp någon mer som vill driva ett eget tävlingssystem här, och det har vi inga åsikter om. Vi har heller inga åsikter om ifall man använder Swedbank Pay eller inte, vi vill bara att det ska finnas en betalningslösning i TDB för dem som inte kan skapa den själv.

    När en klubb eller förening är medlem i Ridsportförbundet så är den knuten till att använda TDB för proposition och anmälan till tävling.
    – Det är för att du som licenserad ryttare ska kunna få dina resultat i TDB, menar Barth.

    Hur mycket jobbar ni på förbundet med utveckling och underhåll av Tävlingsdatabasen?
    – Vi har en medarbetare som endast jobbar med TDB hela dagarna och har löpande kontakt med Equipe, så det är fullt ös, konstaterar Andrea Barth.

     

    Visa det här inlägget på Instagram

     

    Ett inlägg delat av Henriksdals RF (@henriksdalsrf)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden