Ponny
27 januari 2020 14:01

SvRF Ungponny öppnar upp igen för 7-åringar

SvRF UngponnyNytt för i år är att både ponny och häst får vara lägst åtta år för att få starta hopp-SM. Några röster har höjts kring att 7-åringarna då faller mellan stolarna, eftersom det endast finns 5- och 6-årsklasser i SvRF Ungponny. Nu öppnar förbundet upp för möjligheten att få starta i cupen med 7-åringar igen.

SvRF Ungponny öppnar upp igen för 7-åringar
Nelly Johansson och Cylligan som vann ungponnychampionatet för 6-åringar i somras. Foto: Yvonne Karlsson

Sju år var tidigare åldersgränsen för både ponny och häst för att få starta SM i hoppning, men från och med i år är gränsen åtta år. Några kritiska röster har då höjts kring att 7-åringarna nu vare sig får starta ”vanliga SM” eller ”ungponny-SM”, utan faller mellan stolarna. En person har också hört av sig till Svenska Ridsportförbundet som nu har gått ut med en intresseförfrågan för att se om det finns underlag för att återinföra 7-årsklasser i samband med SvRF Ungponny.

Det fanns 7-årsklasser under SvRF Ungponny, som inte är ett SM utan en cup, fram till och med 2016, men dessa togs till slut bort på grund av sjunkande intresse, förklarar Robert Solin som är nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

Fakta

SvRF Ungponny för 7-åringar

Kval 7-åringar

2 felfria MsvB

Eventuellt finalmeeting

Dag 1: Omgång 1, LA bed A

Dag 2: Omgång 2, MsvB bed A

Dag 3: Final, MsvB bed A

Men eftersom frågan har aktualiserats igen har förbundet nu alltså valt att öppna upp för möjligheten att skicka in intresseanmälan för den som har en 7-årig hopponny och skulle vilja delta i SvRF Ungponny.

Vill undvika för snabb matchning

För att det ska bli aktuellt med 7-årsklasser har förbundet satt 20 intresseanmälningar som minimikrav – och att 20 ponnyägare därefter även anmäler sina ponnyer till cupen. Det exakta antalet som krävs för att anordna 7-årsklasser är dock inte hugget i sten, menar Robert Solin som trycker på anledningen till den höjda åldersgränsen för SM-deltagande.
– Vi är helt enkelt måna om att man matchar sina ponnyer och hästar på ett sunt sätt. Om vi tar en D-ponny som exempel så kanske den har gått några MsvB felfritt som 7-åring, och sedan skulle den direkt matchas mot MsvA med de gamla reglerna. Det vi vill undvika är att ungdomar matchar unga ponnyer alldeles för snabbt. Tanken är att det i sin tur ger mer hållbara hästar, vilket är till gagn för alla.

Sista dag för att skicka in intresseanmälan är den 31 januari och hittills har en intresseanmälan kommit in till Robert Solin.

Här hittar du info om hur du gör intresseanmälan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden