Hoppning
7 januari 2020 14:00

Ny åldersgräns för SM-deltagande

SM-regler 2020Från och med i år ska både ponny och häst vara lägst åtta år mot tidigare sju år för att få starta SM i hoppning. Anledningen är att man vill ge hästarna mer tid att utvecklas i lagom takt. Ungponnyklasserna är kvar som vanligt på ponny-SM – "men det är inget ungponny-SM och har aldrig varit", säger Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet.

Ny åldersgräns för SM-deltagande
Ellen Skogström och Aramis har både tävlat ungponnycupen i samband med SM och vunnit SM-guld. Foto: Roland Thunholm

Från och med 2020 höjs alltså åldersgränsen för både ponny och häst när det gäller SM-deltagande i hoppning – från tidigare sju år till lägst åtta år för att få starta. När diskussionen kom upp på bordet tyckte hoppkommittén att det var en bra idé och därför klubbades förslaget igenom med hästarnas välfärd i fokus.

– Det handlar helt enkelt om att hästarna inte ska utbildas i för snabb takt. I stället för att jaga dem i ung ålder får de ett extra år på sig att tävla på hög nivå, förklarar Robert Solin som är nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

Ridsport, Gym
Robert Solin. Foto: Roland Thunholm

Att det skulle bli tävlingstorka är ingen risk, menar han. Alla landets tävlingar är öppna för 7-åringar och hela tävlingssystemet är uppbyggt kring att det är då som både hästar och ponnyer får börja gå mot klockan på riktigt.

När det gäller 5- och 6-åriga ponnyer finns ungponnyklasserna i samband med SM i ponnyhoppning kvar som vanligt, men det är inget ”ungponny-SM” som många uttrycker det. Rätt term är Svenska Ridsportförbundet Ungponny, SvRF Ungponny.
– Det är en cup och inget annat. Det har aldrig funnits ett ungponny-SM och det borde vara förbjudet att säga det. I stället skulle man kunna se det ungefär som ”ett Breeders för ponny”, där man ändå får vara med i rampljuset på stora SM, säger Robert Solin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden