Sport
15 december 2023 19:48

SvRF vill sätta stopp för ryska och belarusiska OS-deltagare

Paris 2024Svenska Ridsportförbundet är starkt kritisk mot det nytagna beslutet gällande idrottare från Ryssland och Belarus i OS 2024.

SvRF vill sätta stopp för ryska och belarusiska OS-deltagare
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Wirestock

Svenska Ridsportförbundet berättar om ställningstagandet på sin webbplats.

Internationella Olympiska Kommittén, IOK, beslutade nyligen att låta ryska och belarusiska idrottare tävla under neutral flagg under OS i Paris 2024. Svenska Ridsportförbundet är kritiskt mot beslutet, en kritik som delas av både Riksidrottsförbundet som av våra nordiska grannländer.

– Det är otroligt tråkigt att IOK valt den här vägen. Situationen i Ukraina har inte förändrats, ändå väljer IOK att se mellan fingrarna och öppna upp för deltagande i OS. Idrottsrörelsen har kraft att sätta press på de här länderna och då måste vi använda den kraften, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet, på förbundets webbplats.

Kritik mot FEI

I november riktade Svenska Ridsportförbundet också kritik mot FEI:s beslut att öppna upp för ryska och belarusiska idrottare på internationella tävlingar. Under FEI:s årsmöte motsatte sig såväl Sverige som övriga nordiska ridsportförbund detta beslut.

– Inom den internationella ridsporten har Sverige hela tiden argumenterat mot att släppa in Ryssland och Belarus i värmen. Vi har varit en ledande aktör i det och när både FEI och IOK nu valt att öppna upp för ryska och belarusiska idrottare är det viktigt att vi fortsätter vara tydliga med vad vi tycker, säger Johan Fyrberg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden