Avelsnyheter
14 februari 2023 11:00
Ridsportplus

SWB gör en storsatsning på breddavel

AvelsmålRidskolor och fritidsryttare vill ha SWB-hästar, men det finns för få lämpliga att välja på. Nu ska SWB arbeta för att fler uppfödare riktar sig till den gruppen köpare.

SWB gör en storsatsning på breddavel
”Det är absolut inga B-hästar vi vill ta fram”, säger Jan-Ove Olsson om SWB:s satsning på avel av fler breddhästar. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Avelsorganisationen SWB går in i ett arbete med två långsiktiga mål, dels att vässa spetsen, dels att fler hästar ska födas upp som kan fungera för bredden, som ridskolor och fritidsryttare.
    – Vi har en bild av att hästarna för bredden kommer fram ändå när vi föder upp sporthästar. Men gör de det?
    – Vi kan se att det finns en marknad för fritidshästar och vi vill kunna erbjuda SWB-hästar även till normalryttare, säger SWB:s vd Helén Uddefors.

    Även breddhästar har ett stort värde på marknaden, säger Jan-Ove Olsson, sammankallande i den arbetsgrupp som ska ta fram rekommendationer för dessa hästar.
    – Det finns en föreställning att ridskolor betalar max 50 000 kronor för en häst, men det är en myt. Ridskolorna betalar bra för lämpliga hästar, och vi vet att ridskolehästarna tas väl omhand och att hästvälfärden är god, säger han.

    Vill sporra och stödja uppfödare av fritidshästar

    Att föda upp hästar som passar en bredare grupp ryttare är viktigt även för SWB.
    – I dag är det många som köper islandshäst, en PRE eller en häst från en annan stambok. Därför vill vi sporra och stödja uppfödare att ta fram hästar till den här gruppen, fortsätter han.

    Rent konkret kan det på sikt handla om att rekommendera lämpliga kombinationer mellan ston och vissa hingstar, som ger avkommor med bredare användningsområde.
    – Men där är vi inte i dag. Det som händer nu under våren är att vi lämnar förslag på en handlingsplan till avelsutskott och styrelsen i SWB, och sedan får vi se vad fortsättningen blir, säger Jan-Ove Olsson.

    Inget bakåtsträvande avelsarbete

    Han ser en risk för att detta kan upplevas som att SWB går bakåt i avelsarbetet.
    – Det kan en del säkert tycka, men det här är en av flera inriktningar i SWB-aveln, och det är absolut inga B-hästar vi vill ta fram. Det ska vara bra, sunda hästar som kan klara av ryttarbyten. De får gärna vara ädla, men med en viss massa, med proportionerlig exteriör och tre jämna gångarter, samt en bra utvecklingsbarhet.
    – Det här är helt enkelt ett nytänk inom SWB, ett sätt för oss att pröva nya vägar, och stimulera till nya samarbeten mellan producent och brukare säger Jan-Ove Olsson.
    – Det nya är att vi pratar om den här typen av hästar, och resultatet kan bli att vi lägger till  avelsmål för ridhästar för bredden. Men det kan också vara annat som behövs för att ge uppfödarna stöd. Och det får ta sin tid. Som med allt avelsarbete är detta ingen quick fix, säger Helén Uddefors.

    Fakta

    SWB:s arbete med bredden

    Redan i gång:

    • Visningsdagarna, där unga SWB-hästar visas för köpare från bland andra Beridna Högvakten, Polisrytteriet och riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.
    •  Samarbete mellan SWB och Svenska Ridsportförbundet för att knyta ihop uppfödare med ridskolor.
    •  Beridna Högvaktens optionsprogram i samarbete med ägare till fuxston.

    Arbetsgruppen för bredd:

    • Monica Björkdahl, uppfödare och tidigare ridskolechef, Johan Wennerholm, Beridna Högvakten, Jonas Johnson, Flyinge/Strömsholm, Harald Jönsson, domare i SWB, Isabell Fredricson, veterinär på Flyinge, Ebba Carlsson, administrativt ansvarig för ridhästgruppen på SWB:s kansli.

    Uppdraget:

    • Se över vad SWB:s uppfödare kan göra för att ta fram hästar som passar till fritidsryttare, och vilket stöd de behöver i detta.

    Avstämning:

    • Förslag till avelsutskottet i april.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden