Avel
23 oktober 2020 16:15

SWB inför stora förändringar i hingstselekteringen

Från och med år 2021 kan stoägare välja bland "premierade" och "accepterade" hingstar, när två nivåer införs i SWB:s selektering av hingstar.

SWB inför stora förändringar i hingstselekteringen
Hingst exteriörbedöms av AVN. Arkivbild. Foto: Roland Thunholm

”Premierad” eller ”accepterad” – det är de två nivåerna som införs i SWB:s hingstselektering under 2021.
”Förändringen innebär att kraven på de hingstar som ska verka i svensk varmblodsavel sänks samtidigt som konsumentinformationen ökar och Bruksprovets konkurrenskraft stärks”, skriver SWB i ett pressmeddelande.
– Det här är den enskilt största förändringen som SWB gör i hingstregelverket på många år och det kommer ge stoägarna möjlighet att välja hingst mer fritt, säger Emma Thorén Hellsten, avelsledare för SWB, i pressmeddelandet.

Toppemma-och-gustafs-pod-503
Gustaf Johansson och Emma Thorén Hellsten håller i snacket i Avelspodden. De diskuterar ändringarna mer ingående i ett nytt avsnitt. Foto: SWB

Godkänd blir premierad

En hingst som uppfyller de tidigare kraven för att bli ”godkänd” kommer från och med 2021 få avelsvärdeklass ”premierad”. Premierad innebär att hingsten uppfyller högt uppsatta kvalitetskrav när det gäller prestation, exteriör och hälsa.
– De premierade hingstarna kommer dessutom att kopplas till SWB:s nya disciplinspecifika avelsprogram för hoppning respektive dressyr som förväntas vara klara under hösten 2021, säger Emma Thorén Hellsten.

Accepterad har lägre krav än tidigare för SWB-avel

Avelsvärdeklassen ”accepterad” har lägre krav när det gäller exteriör och prestation än vad som tidigare krävts för godkännande för SWB-avel.  Bland annat innebär det att unga hingstar ska ha minst sju poäng för extremiteter, och inga betyg under sex i hingstens specialdisciplin. Oavsett om hingsten klassas som ”premierad” eller ”accepterad” kommer avkommornas papper kunna bli gröna.
Bland annat beror förändringarna på att andra avelsförbund har lägre krav än SWB, enligt pressmeddelandet. I Tyskland godkänns sedan år 2020 alla hingstar som genomfört deras bruksprov, oavsett poäng.
– Det har inneburit att vi släppt in hingstar i vår avel som inte klarat motsvarande krav som ställs vid SWB:s bruksprov, främst genom införandet av ett-sto-licensen, som i praktiken fungerat som en avelsvärdeklass med lägre krav än vad som krävts för avelsvärdeklasserna G och G2. Det har givit en negativ konkurrenssituation för den hingstägare som väljer att låta sin hingst gå igenom SWB:s bruksprov och det vill vi nu rätta till, berättar Emma Thorén Hellsten.

Alla hingstar som står i Sverige ska bedömas

Från och med 2021 kommer SWB också införa kravet att alla hingstar som ska stå och verka i avel i Sverige, och som inte redan har genomfört SWB:s bruksprov, ska bedömas exteriört av Avelsvärderingsnämnden, AVN.
Det innebär ingen skillnad för de importerade hingstar som redan tidigare uppfyllt kraven för avelsvärdeklass G, som nu kommer att heta ”premierad”. Däremot blir det skillnad för de hingstar som tidigare inte uppfyllde kraven för G, men som kunde användas i SWB-avel genom sitt godkännande i något annat avelsförbund och via ett-sto-licens hos SWB.
– Dessa hingstar kommer även fortsättningsvis att kunna användas i SWB avel, via ett-sto-licens eller ordinarie licens, förutsatt att de uppfyller kraven för ”accepterad”, berättar Emma Thorén Hellsten.

”Har ingen spåkula”

Emma Thorén Hellsten är nyfiken på vad förändringen kommer innebära för svensk avel på sikt.
– Jag har såklart ingen spåkula och det går inte att utläsa några resultat från till exempel Tyskland än. Vi hoppas att det kommer att innebära att stoägarna får mer objektiv information om ett bredare spektrum av hingstar, vilket förhoppningsvis leder till välinformerade beslut från stoägarnas sida, säger Emma Thorén Hellsten i pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden