Avelsnyheter
27 mars 14:59

SWB tillåter inte registrering av OPU eller ICSI-avkommor: ”Tydlig etisk kompass”

Avel och teknikSWB har nu beslutat att inte längre tillåta registrering av avkommor som tillverkats med reproduktionsteknikerna OPU eller ICSI. Detta med bakgrund i djurskyddslagen, eftersom ingreppet är förbjudet i Sverige.

SWB tillåter inte registrering av OPU eller ICSI-avkommor: ”Tydlig etisk kompass”
OPU och ICSI är två reproduktionstekniker som inte är tillåtna i Sverige. Foto: Istock/Gea Veenstra

Från och med den 1 mars år 2025 kommer det inte längre vara möjligt att grundregistrera avkommor som tillverkats med reproduktionsteknikerna OPU eller ICSI i SWBs grundstambok. Förändringen gör man med hänsyn till djurskyddslagen, då detta i Sverige är ett förbjudet ingrepp. 

Beslutet är framåtverkande och gäller därmed de avkommor som tillverkas med hjälp av OPU eller ICSI, Intracytoplasmic sperm injection, från och med att beslutet publicerats, den 25 mars 2024. Beslutet gäller därmed inte de föl som föds under 2024, meddelar SWB. Beslutet påverkar inte reproduktionstekniken Embryotransfer, ET.

– Vi vill markera att hästvälfärden alltid väger tyngre för SWB än de rent kommersiella intressena. Vi tänker att en tydlig etisk kompass på längre sikt kommer att vara en framgångsfaktor, säger Per Jansson, SWBs Styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om vad OPU och ICSI innebär

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden