Avelsnyheter
28 januari 19:30
Ridsportplus

Prisade SWB-profilen: ”Ville prova något nytt”

StoleasingDet var många som höjde på ögonbrynen när en av Sveriges främsta uppfödare av dressyrhästar, tillika ordförande i SWB:s avelsvärderingsnämnd, Christina Olsson plötsligt lade ut fyra av sina högt meriterade ston för utlåning i sociala medier. I den här intervjun berättar hon mer om sitt beslut.

Prisade SWB-profilen: ”Ville prova något nytt”
Christina Olsson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Varför inte prova något nytt? Jag har stona och du beställer ett föl. Jag sköter allt fram till leveransen av fölet. Du slipper köpa/äga ston, föda upp och kan ändå få ett föl efter din drömhingst undan mycket meriterade ston. Bara dressyr.”

Detta med att leasa en livmoder kan vara roligt och spännande för någon som kanske inte har möjlighet att ta föl själv.

Christina Olsson.

Så började stjärnuppfödaren sitt inlägg i Facebookgruppen SWB Stopoolen nyligen.
– Jag har gjort gjort liknande saker tidigare ett par gånger, då med folk jag känner, och har bra erfarenhet av det, säger Christina Olsson.

För Ridsports läsare är hon ett välkänt namn. Hon har bedömt både exteriör och gångarter i över 20 år och är medlem i SWB:s avelsvärderingsnämnd, AVN, sedan 2002 – de senaste 15 åren som ordförande. Hon dyker dessutom upp som gästkrönikör i Ridsport då och då.

Till vardags är hon chef på Svensk Travsports avelsavdelning med ansvar för avel- och registreringsfrågor och sedan över 30 år uppfödare av främst dressyrhästar.

Välkänd uppfödning

Hennes mest kända uppfödning hittills är hennes Astoria  (SWB sto f -12 e Sir Donnerhall II-Quaterback) som fullständigt dominerade sin årgång i Sverige under unghäståren, gått två UVM-finaler och representerade Sverige på VM 2022 – allt tillsammans med Jeanna Högberg.

Ridsport
Christina Olsson vid Breeders Trophy 2018 då hennes Astoria vann 6-årsklassen tillsammans med Jeanna Högberg. Foto: Roland Thunholm

2018 fick hon utmärkelsen Årets uppfödare på Ryttargalan. Det året gick Astoria UVM-final samt vann Breeders för 6-åringar. Dessutom vann Christina Olssons uppfödning Athena (SWB sto f -13 e Tailormade Temptation-Master) Breeders för 5-åringar, riden av Rebecca Mauléon. Den sistnämnda är ett av de fyra ston som uppfödaren nu är beredd att låna ut livmodern på.
– Det är en väldigt vänlig häst som har mycket elasticitet och gummi i sig, säger Christina Olsson om stoet som också har varit placerad UVM:s B-final och har en 2-åriga avkomma e Bon Coeur som går på familjegården i Hälsingland.

”Stuckit ut”

Ett annat ston som står på uppfödarens lista över livmödrar som hon kan tänka sig att låna ut är Ascona (SWB sto f -19 e Secret-Don Primero) som fick 52 p på sitt unghästest och vann fölchampionatet.
– Hon har stuckit ut sedan hon föddes, en svart och pampig häst med flera elitston bland sina nära släktingar, berättar Christina Olsson om sin uppfödning som i sin tur har fått ett föl (e Rockabye S) som gick i sin mammas fotspår och också vann fölchampionatet.

De andra två stona på listan är Afrodite (OLD sto e Foundation-Quaterback) som har fått 50 p på unghästtest med starkt, tyskt möderne samt hennes mamma Sarah (e Quaterback-Stedinger).

Ska inte sluta

Tankarna på att låna ut dessa livmödrar handlar inte om att hon ska sluta med sin framgångsrika avel.
– Nej, inte alls. De här stona ska det avlas på oavsett om någon vill leasa dem eller inte, men jag ville prova något nytt. Om ingen lämplig nappar avlar jag på dem själv. Men jag tänker att detta med att leasa en livmoder kan vara roligt och spännande för någon som kanske inte har möjlighet att ta föl själv att ändå kunna välja hingst och sedan följa ett föl från avvänjning, säger Christina Olsson som väntar två föl i år – ett via ET u Astoria och ett u Sarah.

Årets planerade föl u Astoria blir ett helsyskon till det nu 3-åriga stoet e Bon Coeur som också tillverkades via ET och ingår i den flock på totalt 13 hästar som Christina Olsson har.

Sköter allt

Om någon nappar på erbjudandet och accepteras av Christina Olsson kommer hon att ombesörja allt fram till avvänjning – seminering, skötsel av sto, fölvak, fölning och skötsel av fölet fram till avvänjning då fölet går till sin ägare. Sto och föl är kvar hos Christina Olsson och vem som blir uppfödare av fölet kommer att bli en diskussionsfråga. Prislappen kommer att variera beroende på sto- och hingstval.
– Jag har redan fått en del respons på inlägget i stopoolen. Vi får väl se vad det leder till.

Christina Olsson är inte den enda framgångsrika svenska uppfödaren som planerar att leasa ut livmödrar i år.

Ridsports samlade rapportering om Astoria.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden