Sport
28 november 2018 20:27

Här är alla vinnare på Ryttargalan

UPPDATERADEn lång rad priser delades ut på kvällens Ryttargala – här är listan med vinnarna.

Här är alla vinnare på Ryttargalan
Hopplandslaget prisas för Årets prestation. Foto: Roland Thunholm
Img_0160
Fredrik Jönsson drog ner många skratt när han intervjuades på scenen. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS BRAGD: FREDRIK JÖNSSON

Ur motiveringen till nomineringen: ”För en enastående prestation och makalös skräll i VM-debuten. Och för iskylan i en pressad omhoppning mot världens bästa lag. Han kom till VM rankad 313 i världen. Kom hem som silverhjälte med laget, åtta individuellt och överraskade dessutom genom att bli bäst i laget. Fredrik Jönsson är en debutant i världsklass, guld värd för det svenska VM-silvret!”

Img_0050
Hopplandslaget, där Stephanie Holmén som var reserv på plats i Tryon representerar även Peder Fredricson just i dag, tar emot sitt pris. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS PRESTATION: HOPPLANDSLAGET

Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Fredrik Jönsson och förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Ur motiveringen till nomineringen: ”Efter en massiv laginsats och en andlöst spännande guldmatch mot hemmalaget USA, vann Sverige VM-silver i hoppning, bara två sekunder från guldet. En sportslig framgång byggd på teamkänsla som bevisar Sveriges plats i världstoppen. Det var den första VM-medaljen på 16 år och en prestation som engagerade en hel nation.”

Img_0029
Ridsports egen Nettan Flensburg är Årets eldsjäl 2018. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS ELDSJÄL: JEANETTE FLENSBURG

Ideell person som genom osjälviska handlingar, ett brinnande engagemang och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra.
Jeanette Flensburg är Årets eldsjäl – läs mer här.

Img_0034
Josefine Ander kammade hem en välförtjänt och fin check. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS HÄSTSKÖTARE: JOSEFINE ANDER

Lövsta Stuteri, Upplands Väsby
Ur motiveringen till nomineringen: ”Alla borde ha en Jossan i sitt stall! Då blir det både ordning, framgång och dessutom himla kul. Det kan dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén intyga. Hoppryttaren och unghästutbildaren ”Jossan” från Åkersberga började sin praktik på Lövsta Stuteri. Idag är hon Tinnes trygghet och hästskötaren som har stenkoll på praktiskt taget a l l t. Jossan är noggrann, lösningsorienterad och sätter alltid hästarna främst. En kul och klok klippa och en hästskötare i världsklass, vars härliga attityd och positiva energi ger kraft åt hela laget.”

Img_0056(1)
Representanter för Årets ridskola tog emot priset. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS RIDSKOLA: SKOGSLOTTENS RF

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola.
Juryn utser en vinnare bland de som har nominerats. Årets ridskola är Skogslottens RF – läs mer här.

Img_0018
Patrik Kittel tog emot priset för sin fantastiska VM-partners räkning. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS HÄST: WELL DONE DE LA ROCHE

– För mig är det en häst som verkligen kan ta medalj i ett OS, säger Patrik vid prisutdelningen och passade på att tacka uppfödare och ägare – och förstås hästen.
– Tack snälla Welly, det är ditt pris.

Ur motiveringen till nomineringen: ”Sto, f 2008 e Fürstentraum u Washari ue Walt Disney Uppfödare: Franҫoise Trembley. Ägare: Francoise Trembley Muriel Perret ”Wellis” VM-debut står i en klass för sig! Det vackra stoet presenterade sig för världen med dunder och brak genom dubbelt personbästa och en slutlig fjärde- respektive femteplats i Grand Prix och Grand Prix Special. Wow! Well Done är en drömhäst med fantastisk lätthet, spänst och stor talang för piaff och passage. Ännu en topphäst ur Patrik Kittels framgångsstall.”

Img_0209(2)
En rörd och överraskad Astrid Ohlin hyllades med stående ovationer. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS HEDERSPRIS: ASTRID OHLIN

Peder Fredricsons hästägare får årets hederspris för sina enorma insatser som hästägare under många års tid.

Img_0056
Eva Lindström blev delvis förlamad för många år sedan. Hon bytte gren från dressyr till sportkörning – nu belönades hon med Patrik Kittels eget pris. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS KÄMPE: EVA LINDSTRÖM

VM-kusken Eva Lindström fick Patrik Kittels pris.

Img_0038
Christina Olsson hyllades. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS UPPFÖDARE: CHRISTINA OLSSON

På frågan om hur länge Christina behåller sina uppfödningar svarar hon med en blinkning: ”Alldeles för länge. Det är min sämsta egenskap som uppfödare att jag blir så emotionellt fäst vid dem.”

Ur motiveringen till nomineringen: ”Christina är en tungviktare inom svensk avel med en alldeles särskild känsla för gångartshästar. Ett avelsproffs vars genuina intresse har lagt grunden till en verksamhet där kvalitet alltid går före kvantitet. 2018 var ett riktigt toppår med Astoria (SWB f 12 e Sir Donnerhall II ue Quaterback) med final i unghäst-VM och braksuccé i Breeders Trophy med två sköna segrar; Astoria som vann sexårsfinalen, skickligt matchad av Jeanna Högberg och Athena (SWB f 13 e Tailormade Temptation x u. Miami ue Master) som visades proffsigt av Rebecca Mauléon och tog hem segern i femårsfinalen.”

Img_0021(1)
Årets bästa ryttare och kusk. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS RYTTARE/KUSK:
HENRIK VON ECKERMANN (HOPPNING)
PATRIK KITTEL (DRESSYR)
LINNEA KRISTIANSEN (SPORTKÖRNING)
ANNA FRESKGÅRD (FÄLTTÄVLAN)

Vinnare av championatstecken är den person som har fått flest rankingpoäng i sin gren under året.

Img_0051
Alexandra Larsson tog emot priset för Quinn. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS RIDSKOLEHÄST: QUINN

Ridskolehästar betyder så mycket för så många! Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare bland de som har nominerats. Quinn är Årets ridskolehäst – läs mer här.

Img_0077(1)
Irma Karlsson är Morgondagens stjärna – kanske tar hon nästa seger redan på Friends? Foto: Roland Thunholm

MORGONDAGENS STJÄRNA: IRMA KARLSSON

– Jag vill bli mycket mycket bättre och gärna en av de bästa av världen, säger Irma när hon tar emot priset.

Ur motiveringen till nomineringen: ”Iskalla nerver, klok, järnfokus och ett tålamod som aldrig viker en tum. Det är egenskaper som gör Irma Karlsson till en vinnare. Irma är vår svenska mästare från 2017 som nu satt full fart mot världstoppen och målet – att bli världsbäst. En tiondeplats i den första världscupstarten och en femteplats i GP i Bordeaux visar världsklass. Ekipaget har också hoppat felfritt i det svenska nations Cup-laget vid flera tillfällen, som i Samorin, Sopot och Gijon och Rotterdam. Två andraplatser i Grand Prix, i Falsterbo och Ascona, Schweiz, hör också till höjdarna.”

Img_0136(1)
Crusaders Ice ägare: Lisen Bratt Fredricson (Grevlundagården) och Susanne Hobom. Foto: Roland Thunholm

MORGONDAGENS HÄST: CRUSADER ICE

Ur motiveringen till nomineringen: ”Crusader Ice 1357 (hingst, skimmel,  f 2011 e Cabachon u Tarusa ue Corland, uppfödare Thina Stigsson, ägare: Grevlundagården i Vitaby AB och Susanne Hobohm).
Segern i den internationella debuten i Spanien i våras visade vägen men är bara början för Crusader Ice framgångsrika korståg i hoppvärlden. Sedan dess har han staplat segrar och dubbelnollor på varandra i en imponerade resultatrad, skickligt matchad av Stephanie Holmén. I Linz och Samorin var han felfri i samtliga starter. I sjuårschampionatet i Falsterbo var han bäst av de svenskfödda hästarna och kom tvåa med Peder Fredricson som nu tagit över i sadeln.”

Img_0150
En lycklig Årets ridlärare. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS RIDLÄRARE: MARIA PERSSON

Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.
Maria Persson från Karlstad RK är Årets ridlärare – läs mer här.

Img_0163(1)
Ridsports läsare ville se Alice som Årets komet. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS KOMET: ALICE TAPPER

Vinnaren utses av Tidningen Ridsports läsare. Vinnaren av Årets komet är en ryttare/kusk som under innevarande år börjat göra fina resultat på högre nivå och bedöms ha utvecklingspotential inom sin gren. Läs en längre segerartikel om Alice här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden