Hoppning
28 november 2018 20:33

Ridsports läsare har sagt sitt: Läs om ”Årets komet 2018”

Årets komet”Målmedveten, ambitiös och med stor känsla i ridning och hästhållning” löd en del av motiveringen för att nominera hoppryttaren Alice Tapper till Årets Komet. Och Ridsports läsare höll med. Drygt 50 procent av rösterna gavs till 20-åringen från Märsta.

Ridsports läsare har sagt sitt: Läs om ”Årets komet 2018”
Foto: Roland Thunholm

Tre unga och framgångsrika ryttare var nominerade till priset ”Årets komet”: Dressyrryttaren Denise Ljungkvist, fälttävlansryttaren Vendela Eriksdotter Rubin och hoppryttaren Alice Tapper. Den sistnämnda kammade hem flest röster av Ridsports läsare och korades till vinnare vid Ryttargalan på Grand Hotel.

Höga ambitioner

Alice Tapper har hela tiden haft höga ambitioner och jobbat hårt för att utveckla sig själv och sina hästar. Karriären började, som för så många andra, med ponnyer och det var framför allt den något svårridna D-ponnyn Natka som gjorde att Alice på allvar fick smak för att tävla på högre nivåer. Ekipaget vann ungponny-SM 2013 men fick aldrig till det riktigt i mästerskapen. Våren 2015 gjordes sista ponnystarten och redan samma år fick Alice chansen att rida junior-EM med sin Quincy (SWB, val f-05 e Quintos 2-Nicklas, uppf. Stall Toleryd).

2016 köpte familjen Tapper Doge Dogelito (SWB, val f-08 e Hip Hop-Comefast, uppf. Eleonor Gustafsson). Han hade gått några 1.45-hoppningar med Victoria Almgren i sadeln och blev en viktig del i Alices utveckling.

Första året som ungdomsryttare kom också första SM-medaljen. Men med ”fel” häst. För visserligen var Quincy den som hon red sin första 1.45-hoppning med redan 2016 i Lanaken och som gick finalen av Morgondagens Vinnare i Göteborg samma år, men Doge Dogelito var stallets förstahäst.
– Quincy visade verkligen att han vill utmana Doge om titeln som bäst i stallet, förklarade Alice glatt efter bronset vid ute-SM på Sundbyholm 2017.

Åter på tronen

Strax därefter hade dock Doge Dogelito återtagit tronen som stallets kung. Vid ungdoms-EM i Samorin blev ekipaget bästa svensk med en 13:e-plats totalt, bara ett nedslag från femteplatsen. Ekipaget var ett av endast fyra som red den sista finalbanan felfritt.

– EM var nog mer en dröm än ett mål. Förhoppningarna inför säsongen var att kanske få rida någon nationshoppning och kanske NM, men jag hade inte räknat med EM, berättade Alice efter de fina insatserna.

Det blev ett NM-guld det året också, i lag tillsammans med det svenska ungdomslaget.

Ett av målen för 2018 var att få rida i Scandinavium, Göteborg, och att få vara med på nytt i EM. Båda målen uppfylldes. För visserligen hade Alice kvalat till ungdomsfinalen i Göteborg, men eftersom hon av landslagsledningen fick ett Wild Card till Lövsta Future Challenge U25 blev det i stället debut i 5-stjärnig internationell tävling.

180729_pernillahagg_alicetapper3
Alice Tapper och Cougar Q som nyblivna svenska mästare. Foto: Pernilla Hägg

Under våren och försommaren visade också Alice att hon var värd en EM-biljett. På EM-arenan i franska Fontainebleau red hon 0+4 på Quincy i Nations Cup-klassen och var sjua i Grand Prix-hoppningen med Doge Dogelito. Hon var sedan femma vid Österlens Grand Prix 1.50 i juni med Doge Dogelito och tvåa i en 1.45-klass vid samma tävling. Det blev också en sjätteplats i Hagens Grand Prix-klass med Quincy.

Sedan kom ute-SM i Billdal, där hon tillsammans med försäljningshästen Cougar Q (SWB, h f-05 e Camaro M-Irco Mena, uppf. Eva Olausson) vann ungdoms-SM efter strålande insatser hela helgen. Dessutom var hon placerad i senior-SM med Doge Dogelito efter en 4-felsrunda i debuten i 1.55-hoppning, klassen där ingen klarade av att rida felfritt.

Det blev också en EM-start, även om det inte blev någon finalplats i år för Alice och Doge Dogelito. Under hösten har Alice fortsatt att göra jämna resultat i de högsta klasserna, till exempel en tredjeplats i Runstens GP 1.50-hoppning med Doge Dogelito.

Avstod SM

Däremot blev det ingen start vid inomhus-SM i Helsingborg. I stället valde Alice att åka till Nederländerna för ett par veckors träning hos Rob Ehrens, och också samla mer internationell erfarenhet genom start vid 2- och 3-stjärniga tävlingar.

För Alice är inte nöjd med det hon har uppnått utan vill hela tiden utveckla sig själv och sina hästar. En orsak till att hon nu är Årets Komet – framröstad av Ridsports läsare.

Ridsport, Sundbyholm Dag 6
Alice Tapper med Qunicy då de tog YRSM-brons 2017. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden