Fälttävlan
29 november 2018 21:07

Tack för allt: Wega tog farväl

Silver-WegaEn svensk OS-medaljör avtackades i dag på Friends Arena. Wega tog ett sista ärevarv med Sara Algotsson Ostholt i sadeln.

Tack för allt: Wega tog farväl
Wega och Sara Algotsson Ostholt hyllades på Friends. Foto: Roland Thunholm

Wega (SWB sto f 2001 e Irco Mena-Labrador, uppf/äg Margareta Algotsson) har en lång, framgångsrik karriär bakom sig med Sara Algotsson Ostholt. Bland annat vann de Breeders för 5-åringar och var nia på unghäst-VM för 7-åringar. Den internationella karriärens höjdpunkt var förstås OS-silvret i London år 2012.

2016 kom beskedet att Wega sannolikt inte skulle kunna tävla mer på grund av ett läckage i en kotsenskida. Wega fick föl via embryotransfer och syntes inte i rampljuset på länge. Men, så småningom var Wega, till mångas förvåning och glädje, tillbaka – bland annat med en seger i en lång trestjärnig klass i somras.

Ekipaget togs ut till VM i Tryon och inledde med en strålande femteplats i dressyren. Duon strök sig innan terrängen i det som kom att bli deras sista tävling.

Nu är det klart att Wega drar sig tillbaka. Framöver väntar avelsboxen och även ett viktigt uppdrag som läromästare åt Saras dotter.

A74q0046
Sara tackade sin fantastiska häst. Intill syns speaker Mattias Gårdlund. Foto: Roland Thunholm

I dag tackades familjeuppfödningen av på Sweden International Horse Show och det var en till synes mycket lycklig Wega som galopperade runt på arenan på sin blågula hemmaplan till öronbedövande applåder.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff försåg Sara med blommor inför den jublande publiken.
– Jag tycker att Wega är värd att få träffa den svenska publiken på hemmaplan här i Sverige, inledde Sara.
Hon tog tillfället i akt att tacka sina föräldrar, hela teamet och förstås Wega, som Sara beskriver som fantastisk.
– En sådan häst får man bara en gång i livet – om man har tur. Tack Wega!

Läs om ”Wegas väg från pensionerad till VM-hopp” i Ridsports tidigare artikel och om när Wega blev mamma.

I detalj:

Wega

  • Född: 2001.
  • Härstamning: e Irco Mena u La Fair e Labrador-Prince Fair xx.
  • Uppfödare och ägare: Margareta Algotsson.
  • Meriter: Vann Breeders som 5-åring, nia på UVM som 7-åring. Den internationella karriären tog fart 2011 och ingen som såg Wega på EM det året blev förvånad när hon tog individuellt OS-silver i London ett år senare.
  • Kuriosa: Wega och hennes mamma La Fair ingick i samma svenska OS-lag i London 2012. La Fair är undan legendariska Princess Fair xx som fick ytterligare två OS-hästar samt en världscupfinalvinnare.
  • Wegas skada: Wega hade ett läckage i en kotsenskida på vänster framben, en skada som är svårläkt, särskilt på lite äldre hästar. Skadan ger svullna senskidor och dessutom ofta hälta.
Wbsara Algotsson Ostholt-medalj3 120731 Rt(1)
Sara och Wega vid OS i London 2012 där de tog den historiska silvermedaljen. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden