Fälttävlan
14 augusti 2018 12:55

Från pensionerad till VM-hopp: ”Allt har hela tiden varit på Wegas villkor”

Dags för debutFör lite mer än två år sedan kom nyheten att OS-silvermedaljören Wega inte kunde tävla mer. Läs om Wegas något krokiga väg till det världsmästerskap som blir det första för både henne och Sara Algotsson Ostholt.

Från pensionerad till VM-hopp: ”Allt har hela tiden varit på Wegas villkor”
Sara Algotsson Ostholt och Wega flyger snart fram i Tryon. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var i maj 2016 som beskedet kom. Wega bedömdes inte kunna tävla mer och skulle in i avelsboxen. Men det var svårt att få OS-medaljören dräktig. Först på fjärde försöket, sent på säsongen, blev hon dräktig. Då togs beslutet att låta ett annat sto bära fölet.
– Hon skulle ha fölat så sent att vi inte hade kunnat betäcka henne året efter, och det ville vi kunna göra, säger Tysklandsbaserade Sara Algotsson Ostholt.

Vad hände sedan?
– Vi betäckte henne direkt igen, och då tog det sig med en gång och så blev det två stoföl så småningom. Och eftersom hon inte bar på föl började jag rida henne under hösten. Det var väldigt lätt arbete, typ promenadridning.

– Förra våren började vi försöka få henne dräktig redan i mars. Men det gick ännu sämre.
– Och på vintern innan opererades hon två gånger och sedan blev det komplikationer. Hon gick på antibiotika jättelänge och tappade hullet. Hon såg faktiskt förskräcklig ut…

Under hela den här tiden hade Sara Algotsson Ostholt inga tankar på att Wega skulle komma tillbaka. Det var avelsboxen som var framtiden för skimmelstoet.

Tiden efter OS fram till att skadan i kotsenskidan konstaterades var inte heller problemfri för Wega. Hon missade EM 2013 på grund av reaktioner i en benhinna, sedan var det hovproblem och det blev varken start på VM 2014 eller EM 2015. Hon gjorde bara ett fåtal internationella starter per år 2103-2016.

Jag har ju aldrig ridit något VM, så det ska bli jättespännande.

Vet du hur läckaget i kotsenskidan uppstod?
– Jag tror att det var en inflammation från början och att det blev en överansträngning på en tävling i Münster. Hon var aldrig så halt av skadan, men hon var ordentligt svullen. Det såg ut som en riktig senskada.

Till slut blev Wega dräktig på femte försöket förra året. Men då hamnade de i samma situation. De valde att göra ett embryotransfer igen och ett hingstföl bars fram av ett annat sto.
– Jag började rida lite dressyr med henne på hösten och så fick hon följa med på tävling när vi åkte med de andra hästarna. Sedan tränade jag henne under vintern, hela tiden på hennes villkor. Allt har varit på hennes villkor under den här tiden.

Nu har Wega gjort tre CIC2*, en CIC3* och en CCI3* sedan i september. När ekipaget vann en lång trestjärnig klass i juni var VM-kvalet klart.

När fick du veta att du skulle rida VM i Tryon?
– Precis före presskonferensen. Jag har ju aldrig ridit något VM, så det ska bli jättespännande.

Hur har ni kontrollerat Wegas hälsa?
– Hon har gåtts igenom utan och innan av veterinär. Jag tror aldrig att hon har varit så fräsch. Hon är verkligen tipp topp.

Har du gjort något speciellt för att få skadan i senskidan att läka?
– Nej, ingenting. Hon har bara fått tid –och jag tror att många hästar kan komma tillbaka om de får den tiden och om man är lyhörd, känner dem väl. Och så tror jag inte på att ställa dem i hagen i två år om de ska läka.

Som en sista förberedelse inför VM ska Wega gå en tvåstjärnig klass i augusti.

I detalj:

Wega

  • Född: 2001.
  • Härstamning: e Irco Mena u La Fair e Labrador-Prince Fair xx.
  • Uppfödare och ägare: Margareta Algotsson.
  • Meriter: Vann Breeders som 5-åring, nia på UVM som 7-åring. Den internationella karriären tog fart 2011 och ingen som såg Wega på EM det året blev förvånad när hon tog individuellt OS-silver i London ett år senare.
  • Kuriosa: Wega och hennes mamma La Fair ingick i samma svenska OS-lag i London 2012. La Fair är undan legendariska Princess Fair xx som fick ytterligare två OS-hästar samt en världscupfinalvinnare.
  • Wegas skada: Wega hade ett läckage i en kotsenskida på vänster framben, en skada som är svårläkt, särskilt på lite äldre hästar. Skadan ger svullna senskidor och dessutom ofta hälta.
1800813sara Algotsson Ostholt-medalj3 120731 Rt(2)
OS-silvret 2012. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden