Krönika
22 juli 19:49

Tämj er vilda hamster!

Gästkrönika"Alltför många hästmänniskor brister i sitt träningsupplägg och säkerhetstänk". Ridsports gästkrönikör Sofie Viksten Engfors menar att den romantiska drömmen om en lätthanterlig häst lever, och att många hästägare verkar ha svårt att inse att det kräver tålamod, timing, rutiner, disciplin och kunskap att komma dit

Tämj er vilda hamster!
Sofie Viksten Engfors är Fil dr i hästvälfärd, entreprenör inom hästvälfärd och total hästnörd med en kärlek till lädersömnad och tappskor.

Begreppet hästvälfärd är trendigt och det pratas alltmer om hästens mentala och fysiska hälsa i olika sammanhang. Som en följd har många sökt ny(gammal) kunskap om mer hästvänliga och forskningsbaserade träningsmetoder både uppsuttet och avsuttet, vilket är välbehövligt. Allt fler intresserar sig också för träning av hästen från marken, ibland med hästen lös, vilket kan vara bra. Eller en riktig mardröm.

Alltför många hästmänniskor brister i sitt träningsupplägg och säkerhetstänk. Den romantiska drömmen om en lätthanterlig häst som dansar fram, söker kontakt och frivilligt springer på transporten lever! Vad som verkar svårt att inse är att det kräver tålamod, timing, rutiner, disciplin och kunskap att komma dit. Och att man överlever.

Den romantiska drömmen om en lätthanterlig häst som dansar fram, söker kontakt och frivilligt springer på transporten lever!

Oavsett om hästen ska läras att stå still, göra rörelser i frihet, lastas, få hovarna verkade eller ridas så tar utbildningen tid. Att hux flux släppa en häst lös och förvänta sig att den ska lyda för att man har en pinne i handen är absurt och inte riktig frihetsdressyr. Alltför ofta ser man dessa avarter där någon kamikaze-människa riskerar sin, andras och hästens hälsa genom att ”leka” med hästen som om den vore en fluffig hamster. Ibland med andra ekipage alltför nära (vad hände med säkerhetsavstånd?). Hamstrar har inte förmågan att döda någon med en spark och även om just din häst är ”jättesnäll” och ”supergullig” kanske andra inte uppskattar när den galopperar lös rakt emot dem …

En häst behöver utbildas så att den vet vad som förväntas av den, med disciplin. Det betyder INTE att man ska ”randa upp den” eller lasta den genom att slå den med en kvast. Nej, det handlar om att acceptera att det inte finns någon quick fix och att lugnt, tydligt och konsekvent visa hästen vad den förväntas göra och att inte låta den löpa amok som en Finlandsfärja utan roder.

Att alltför ofta se odisciplinerade hästar preja ned veterinär, hovslagare eller andra ekipage medan ägaren hämtas med ambulans, fortfarande med sin pinne i handen, får mig att fundera på om det är en form av naturligt urval? Är detta hästmänniskans evolution?

Är detta hästmänniskans evolution?

Låt oss vända utvecklingen: ta på hjälmen, anlita en vettig tränare och tämj er vilda hamster!

Tummenupp
En god vän

#vilyftervarandra
Utan mästaren Traudi Björlings ord ringandes i öronen vore många av oss vilsna och betydligt sämre ryttare. Tack för att du alltid värnar om hästarna!

 

Tummenned
Pisk

Nättroll
Hot och nättroll: de som attackerar för att de själva är små och mår dåligt. Patetiskt. Att tala är silver, att tiga är guld.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden