Träningstips
22 november 2022 19:55
Ridsportplus

Tankar och känslor speglas i ridningen

TräningsfilosofiMed konceptet ”The Conscious Rider” vill hopptränaren och mentala coachen Andrew Settli skapa medvetenhet kring hur tankar och känslor påverkar vårt agerande i sadeln.

Tankar och känslor speglas i ridningen
Andrew Settli vill veta så mycket som möjligt om sina elever. ”Om jag inte känner dem kan jag inte hjälpa dem.” Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästarna var räddningen för Andrew Settli under tuffa år som tonåring och även som ung vuxen, med ifrågasättande kring sin egen identitet, koncentrationssvårigheter, känslor av utanförskap och jobbiga tankar om sig själv och sin kropp.

    Efter hippologstudier på Strömsholm satsade han på en karriär i sadeln och tävlade både fälttävlan på elitnivå och svår hoppning. Till slut lade han dock stövlarna på hyllan.

    Andrew Settli hade jobbat mer hårt än smart för att kunna leva på hästarna, och till slut blev pressen att leverera för stor. Mentalt och fysiskt var han helt slut.

    Vände till en utvecklingsresa

    Det blev vändpunkten och starten på en personlig utvecklingsresa där han hittade nycklar till att kunna leda sig själv på rätt väg. Han insåg att fömågan att ta hand om sin fysiska och psykiska hälsa är enda vägen till att nå sin fulla potential.

    Ridning handlar om så mycket mer än det som sker i sadeln.

    Självkännedom, självmedkänsla och att skapa rätt mindset blev fokus för den mentala biten. Ytterligheter som crossfit och meditation gav styrka och lugn. Det gick inte på något sätt enkelt, men med tiden hittade Andrew Settli verktyg för att hjälpa sig själv. Han lärde sig också att skapa struktur och rutiner för att jobba smart i stället för bara hårt.
    – Jag har format mitt liv som jag vill att det ska se ut, där jag har tid för att springa och träna crossfit, meditera och reflektera. Där jag hela tiden arbetar med min mentala, emotionella och fysiska hälsa för att vara den bästa versionen av mig själv. Jag är i en ständig förbättringsprocess, säger Andrew Settli, som gärna utforskar nya vägar som exempelvis ayurveda och hypnosterapi.

    Med sina egna erfarenheter i bagaget har han skapat konceptet ”The Conscious Rider”, den medvetna ryttaren, och hittat en avsutten ridsportkarriär som hopptränare och mental coach i ett. När han har helgkurser adderar han dessutom funktionell träning för kroppen, med fokus på styrka, rörlighet och balans.

    Brinner för barn och ungdomar

    Den främsta målgruppen är barn och ungdomar, som han också brinner extra mycket för. Inte minst efter sin egen tid i skolan och senare åtta år som lärare vid Sveriges Ridgymnasium, SRG, där han dagligen arbetade med 90 unga elever och 70 hästar.
    – På SRG kände jag igen mig mycket i hur det var för mig själv i skolan. Det blev också väldigt tydligt att ridningen handlar om så mycket mer än det som sker i sadeln och på ridbanan.

    Känslor och tankar, både negativa och positiva, osäkerheter, rädslor och frustration – allt speglas i vår kommunikation med hästen.
    – Att skapa medvetenhet kring det mentala och hjälpa den som sitter i sadeln att förstå vad som händer rent teoretiskt, för att sedan kunna arbeta med det praktiskt, är kärnan i hur jag arbetar.

    På sina träningspass i ridhuset lägger Andrew lika stor vikt vid ryttarens inre dialog som själva ridningen. En ryttare som är i kontakt med sig själv och med sina känslor och tankar, kan också nå sin fulla potential och bli den bästa ryttaren för sin häst.
    – Det handlar om att göra den omedvetna ryttaren till den medvetna ryttaren. Jag försöker skapa mycket utrymme på mina lektioner för att prata om tankar och känslor, och betydelsen av den inre dialogen som man har med sig själv. Vad de säger till sig själva när de rider. Jag lär också ut andningstekniker under ridpasset, och jobbar hela tiden med att skapa en medvetenhet och förståelse kring vad som försiggår i kroppen och under hjälmen, förklarar Andrew Settli.

    – Jag ställer många frågor och jobbar mycket med visualisering, där eleverna får öva på att se framför sig hur det ska se ut. Jag jobbar med emotionalisering, hur det ska kännas i kroppen, och med verbalisering, det vill säga att vi även ska kunna prata om det. Kan man förstå kopplingen mellan de här tre sakerna och integrera dem, kan man sedan också koppla ihop det med resultatet eller den prestation man vill ha. Först när vi kan leda oss själva kan vi också leda hästen. På ett sätt handlar det också om hästvälfärd, att vi gör det bästa vi kan för att kommunicera med hästen.

    Ju mer vi som tränare kan följa våra elever på hela deras resa, desto mer kan vi hjälpa dem att nå sin fulla potential.

    Andrew Settli vill veta så mycket som möjligt om sina elever.
    – Om jag inte känner dem kan jag inte hjälpa dem. Jag vill veta hur de mår och hur de har det i livet. Jag vill veta vad de tänker på och vad de har med sig i bagaget. Det handlar inte om att grotta ner sig i allt som är jobbigt, men för att kunna ändra deras mindset och hitta styrkor i det som är deras svagheter, behöver jag veta vad de går och dras med.
    – Ju mer vi som tränare kan följa våra elever på hela deras resa, desto mer kan vi hjälpa dem att nå sin fulla potential. Många vågar inte prata om sina hjärnspöken, men om tränaren kan hjälpa till med att normalisera de här tankarna och känslorna som de flesta delar, då är väldigt mycket vunnet.

    Vad tänker du om stressen som många unga ryttare känner över att prestera?
    – ”You should never be faster than the slowest part of you can go” tycker jag beskriver det perfekt. Våra ambitioner kan verkligen krocka med hästarnas förmåga, men allt måste hinnas med, kroppen måste hinnas med, hjärnan och känslorna likaså. Fråga dig själv var pressen kommer ifrån och hur livet skulle se ut om pressen inte fanns där.

    Fakta

    Andrew Settli

    Profil_nmkcl00461
    ”Jag har format mitt liv som jag vill att det ska se ut”, säger Andrew Settli. Foto: Kim C Lundin
    • Amerikansk-norsk, utbildad hippolog, tidigare lärare vid Sveriges Ridgymnasium, hopptränare, mental coach och tränare i funktionell träning.
    • Har vunnit norska mästerskapen i fälttävlan två gånger och tävlat upp till svår hoppning.
    • Coachar Norges unga landslagsryttare i mental träning och relationsbyggande.

    Andrew Settli om relationer

    Dina relationer påverkar hur du mår och hur du mår påverkar hur du presterar. Se till att vara i en miljö som stöttar dig, dina mål och din utveckling. Lär dig att uttrycka och kommunicera kring dina tankar och känslor – ofta bjuder det in till att bilda starka band. Sprid glädje och tacksamhet så ska du se att det kommer tillbaka.

    Fem tankar från Andrew Settli – led dig själv rätt

    1. Utvecklas i hållbar takt
      ”You should never be faster than the slowest part of you/your horse can go.” Hitta en progression som känns harmonisk och utvecklas i en takt som är hållbar.
    2. Hantera stress och press
      Om du kan lära dig att leda dig själv genom stress, press och rädsla, har du bättre förutsättningar att leda ett djur eller andra genom samma.
    3. Ta mikropauser
      Det är endast genom reflektion du kan känna om det du gör är rätt för dig själv. Ta mikropauser under dagen för att reflektera om det du gör för dig närmare dit du vill.
    4. Vem vill du vara?
      Vad du säger till dig själv och om dig själv är viktigt och sätter ribban för hur andra behandlar dig. Använd ord, tankar och bilder som går i linje med vem du vill vara.
    5. Stanna upp
      Du kan stanna upp när du vill och du kan börja om när du vill.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden