Dressyr
28 februari 10:20

Tävlade utan sporrar i internationell dressyr – första gången sedan regeländringen

FrivilligtSedan den 1 januari i år är det valfritt att rida med sporrar i internationell dressyr. Vid helgens femstjärniga tävlingar i Doha valde Justina Vanagaité, Litauen, att lägga sporrarna på hyllan och blev därmed det första ekipaget att genomföra en ritt utan sporrar på femstjärnig nivå i år.

Tävlade utan sporrar i internationell dressyr – första gången sedan regeländringen
Att använda sporrar är numera frivilligt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det har länge varit obligatoriskt att rida med sporrar vid FEI-tävlingar, men sedan årsskiftet är det numera tillåtet att starta internationell dressyr även utan sporrar. I samband med det internationella ridsportförbundets årsmöte förra året kom man fram till beslutet, som har varit ett hett debatterat ämne de senaste åren.

I samband med helgens femstjärniga dressyrtävlingar i Doha tog den första ryttaren i år beslutet att rida Grand Prix utan sporrar. Justina Vanagaité från Litauen blev därmed historisk eftersom hon är den första ryttaren att rida utan sporrar på hög internationell nivå i dressyr sedan regeländringen trädde i kraft. Det hela resulterade i fina resultat och ekipaget kom på sjunde plats i Grand Prix med sina 69,783 procent. De tog sig därmed vidare till küren där de slog till med 75,745 procent och en tredjeplats.
Härnäst väntar tävlingar i danska Herning för ekipaget.

”Jag är väldigt glad att alla ryttare nu har möjlighet att välja i den här frågan. Som ryttare bär vi ansvaret att ifrågasätta och prova oss fram för att hitta det som passar bäst för våra hästar. Med eller utan sporrar så är det viktigt att behandla vår älskade partner med respekt”, skriver ryttaren i sociala medier.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden