Sverige
23 augusti 11:45
Ridsportplus

Tävling och terror vid OS i München

Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Här tar vi en titt på det OS som hölls 1972.

Tävling och terror vid OS i München
Ridsport tittar tillbaka på OS i München för 50 år sedan, där Ulla Håkanson och Ajax, Nina Swaab och Maud von Rosen fanns på plats.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I år är det 50 år sedan OS 1972.

Ett OS som präglades både av terrorattentat och av svenska framgångar i ridsport.

Img_2414
Ulla Håkanson och Ajax, Nina Swaab och Maud von Rosen.

Så minns Ulla Håkanson

”Det mest fantastiska var att jag red min gamla hopphäst Ajax och det var ingen som trodde på det från början. Hans Wikne sa ”om du ska rida dressyr får du väl köpa en dressyrhäst”. Men det gick över förväntan, jag kom sexa individuellt och laget fick brons. Det var inte så illa för en gammal hopphäst. Hans Wiknes kommentar var att det var ju trevligt att ha fel åt det hållet.

Vad som hände vid attentatet var väldigt hemskt, men vi hörde ingenting. Dagen efter var det tal om att ställa in hela OS, men allt kunde lugna ner sig.”

Sarajevo
Jan Jönsson och Sarajevo. Foto: Werner Ernst

Så minns Jan Jönsson

”Jag minns förberedelserna väldigt tydligt, från det att man blev uttagen. Sedan när jag kom ner till Olympiabyn blev jag fanbärare och det var en överraskning eftersom ridsporten inte var så stor då. Jag var rätt avskärmad på plats, tänkte hela tiden på tävling och vad jag skulle göra. Jag minns målögonblicken, dels efter terrängen, dels efter hoppningen. Sarajevo var en väldigt bra häst och så hade han stamina, det var mycket fullblod. Jag minns att jag trodde väldigt mycket på vad jag gjorde, jag var fokuserad på vad jag skulle göra och så gjorde jag det.

Det här med israelerna var förfärligt. Vi hörde skotten när vi åt frukost, men ingen visste vad det var förrän efteråt. Jag åkte hem den dagen.”

Img_2415
Prisutdelning i dressyr vid OS 1972 i München: 1

 Sovjet 5095 poäng (Jelena Petuschkowa/Pepel, Iwan Kisimow/Ichor, Iwan Kalita/Tarif). 2 Västtyskland 5083 poäng (Liselott Linsenhoff/Piaff, Josef Neckermann/Venetia, Karin Schlüter/Liostro). 
3 Sverige 4849 poäng (Ulla Håkanson/Ajax, Ninna Schwaab/Casanova, Maud von Rosen/Lucky Boy). Foto: Werner Ernst

Svenska ryttare

Ulla Håkanson och Ajax tog OS-brons i lag 1972, och hamnade på sjätte plats individuellt. Ninna Stumpe Swaab red i det svenska bronslaget i dressyr med hästen Casanova, liksom Maud von Rosen med Lucky Boy. Anders Lindgren var även han del i det svenska bronslaget med Eko. Fälttävlansryttaren Jan Jönsson tog OS-silver 1972 tillsammans med hästen Sarajevo. I hoppningen deltog Åke HultbergEl-Vis, men utgick i andra omgången.

320473
Symbolen för OS i München 1972

Terrorattentatet

Den femte september 1972 är en svart dag i idrottshistorien. 17 personer dog i den palestinska terroristorganisationen Svarta Septembers attack mot den israeliska OS-truppen inne i OS-byn. Deras krav var att Israel skulle frige över 200 palestinier samt att Tyskland skulle frige terroristerna Andreas Bader och Ulrike Meinhof.

Terroristerna dödade två israeler och tog nio som gisslan. Både förövare och offer hämtades av en militärhelikopter, något terroristerna gick med på eftersom de trodde att de skulle få tillgång till ett flygplan med destination Kairo. Men vid skottlossning och granatexplosioner dödades alla nio israeler, fem av de åtta palestinska terroristerna och en tysk polis.

Grazianno_mancinelli_gold
Italienaren Graziano Mancinelli på Ambassador tog guld i hoppning. Foto: History Hub

Fakta

Fälttävlan 1972

  • 8 kilometer terrängbana
  • 22 kilometer distansritt
  • 4 kilometer steeplechase
  • Banhoppning
  • Dressyr

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden