Avelsnyheter
21 juni 2017 19:00
Ridsportplus

Temperament på islandshäst inspirerar SWB

Ridbarhet och temperament diskuteras allt mer i termer om att förbättringar krävs för att SWB-hästar ska kunna hitta hem även hos vanliga ryttare. Inom islandshästbedömningen har man betygsatt temperament länge – egenskapen kallas där ”spirit”.

Temperament på islandshäst inspirerar SWB
Susanne Eriksson från SLU berättade om hur man bedömer temperament på islandshästar

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Även om raserna SWB och islandshäst sinsemellan är mycket olika finns det likheter i sättet att bedöma och avelsvärdera unga hästar. Susanne Eriksson från SLU presenterade på SWB:s medlemsmöte den 27 maj ett kandidatarbete genomfört av Heidrunn Sigurdsdottir. Det handlade om hur egenskapen spirit, ganska fritt översatt till temperament och ridbarhet, har bedömts och hur väl bedömningen fungerat.

Vilja och lynne

Temperament har varit med i bedömningen av islandshästar sedan 50-talet, tidigare mer klassat som vilja och lynne, i dag mycket detaljerat beskriven. Egenskapen har visat medelhög arvbarhet och under åren har det gått att påvisa genetiska framsteg.

Betyget på spirit har satts av domarna under ridmomentet, en subjektiv bedömning från marken. Tidigare år har domarna testridit och därefter satt betyg, men i kraft av en allt eldigare och känsligare häst har testridning blivit för farligt för domarna.

Spirit har varit omdiskuterat, och frågan som ställs är om dagens avel för spirit ger hästar som vanliga ryttare kan hantera. Känns det månne igen? SWB-hästar diskuteras i mångt och mycket på samma sätt.

Fördjupad betygsättning

I kandidatarbetet genomfördes en fördjupad betygsättning där hästarna bedömdes av både domare och ryttare, på banan och i hemmiljö, för att få säkrare och mer detaljerade beskrivningar av hästens temperament. Vid avelsbedömningen tittade domarna på yttre egenskaper såsom huvudposition, tygelkontakt, överlinje och lösgjordhet samt bedömde inre egenskaper som spirit, samarbetsvilja och nervstyrka. Delvis samma egenskaper bedömdes i hemmiljön. Ryttarna, där de flesta är inhyrda och professionella, gav omdömen som inte blev publika och därför anses vara ärliga och uppriktiga.

Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 11-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden