Fälttävlan
31 augusti 2019 10:16

Följ EM-terrängen i Ridsports liverapportering

Uppdaterad 15:1572 ekipage ger sig idag ut på terrängbanan på EM i tyska fälttävlansmeckat Luhmühlen. 40 språng ska klaras av på den 5,8 kilometer långa banan, för Sverige blev det fem felfria ritter på hinder. Följ klassen i Ridsports liverapportering här, med resultat, intervjuer och bilder.

Följ EM-terrängen i Ridsports liverapportering
Louise Romeike och Waikiki fick till en mycket fin runda. Foto: Annelie Frank

Det är en utmaning på 40 språng över 26 hinder som väntar ekipagen på EM i fälttävlan när terrängen nu ska avgöras. Optimaltiden är tio minuter och tio sekunder.
Tyskland leder stort efter dressyren, före Storbritannien och Belgien. Sverige ligger åtta, endast sju straff bakom Belgien på bronsplats. Sverige jagar, förutom medaljer, ett OS-kval.

15:15 Oliver Townend avslutar för Storbritannien med en slängkyss till publiken när han rider över mållinjen med Cooley Master Class. Townend blir därmed bästa brittiska ryttare på femteplats individuellt, och ser till så att laget ligger kvar på andraplats efter Tyskland, men strax före Frankrike.

15:10 Ludwig Svennerstål var sist ut av de svenska ryttarna, och han var nöjd med dagen.
– Vi hade en rätt dålig dressyr igår med onödiga missar, men nu har vi laddat om. Det var kanske inte så vackert idag men min häst kämpade bra med mig – jag är stolt över honom och mina lagkamrater, vi visade alla vad vi kan och vill idag. Vi sitter alla på bra hoppare så förhoppningsvis kan vi få en bra sista dag, säger Svennerstål till SVT.

Vad tyckte du om banan?
– Det var en bra bana som gett bra utslag, den var inte supersvår men en fin mästerskapsbana.

15:00 Så bra han gör det, Ludwig Svennerstål! En felfri runda med El Kazir SP, sex sekunder under tiden, vilket gör att Sverige stannar på 101,1 straff och en femteplats just nu.

14:54 Ingrid Klimke är som vanligt en fröjd att titta på, och precis som sin SAP Hale Bob älskar tyskan att rida fort. Ekipaget, som ingår i det tyska ledarlaget, låg tvåa efter dressyren och behåller den platsen efter att ha gått i mål tolv sekunder under optimaltiden.

14:43 Philippa Magnusson var självkritisk efter sin runda.
– Det har kanske inte varit vår bästa tävling här men jag är jättenöjd med hästen. Vid vår utbrytning fick jag alldeles för långt till hindret innan, och sedan tappade jag tyglarna, så det var en ren ryttarmiss. Efter det var det som om Cesar tänkte ”nu får jag nog skärpa mig, matte är inte riktigt med” – han hjälpte mig verkligen runt banan, han vill verkligen göra rätt, berättar hon för SVT.

14:23 – Det var en väldigt bra känsla runt banan, Chipmunk hoppade väldigt fint. Planen var inte att ta med honom hit till EM, jag ville egentligen ge honom mer tid att lära känna mig och min ridning, men vi har funkat väldigt bra tillsammans och jag är glad för att vi är här, säger ledaren Michael Jung till SVT.

14:22 Philippa Magnusson, mästerskapsdebutant på seniornivå som startar individuellt, fick problem i det första vattenhindret där hennes Cesar smet förbi c-hindret. I de resterande vattenhindren gick det dock bättre, och även mot slutet såg Cesar ut att vara pigg. Ekipaget gick i mål 28 sekunder över tiden, sammanlagt blev det 31,2 straff för terrängen.

13:55 – Wow, det var en fantastisk runda – det kändes enkelt! Waikiki var helt på linjen hela tiden, och även om hon var lite stark i början av ritten så vill jag att hon ska vara på och vilja gå. Jag kunde verkligen ta tid på mig i slutet av banan nu när vi låg så fint i tid, det var väldigt skönt, berättar Louise Romeike för SVT.

Waikiki har utvecklats bra sedan förra årets VM?
– Ja, på VM hade nog jag lite respekt för hur hon skulle klara värmen och den långa banan, men hon gjorde det väldigt bra. Det gjorde att jag kände mig mer säker här idag. Nu får vi hålla alla tummar för Ludde!

13:39 Louise Romeike lotsade en taggad Waikiki mycket fint runt banan och gick i mål sju sekunder under optimaltiden – en dubbelnolla för Sverige!

13:26 Så är det då dags för kung Jung, Tysklands Michael Jung, som med alla sina mästerskapstitlar är svårslagen – han leder efter dressyren med sina 20,9 straff. Nu rider han fischerChipmunk FRH, som han tagit över av landslagskollegan Julia Krajewski. Ekipaget leker sig runt banan och ser inte ut att ha några problem överhuvudtaget på banan, utan galopperar enkelt i mål, 18 sekunder under optimaltiden.

Img_7714
Michael Jung jagar ännu ett EM-guld, nu med fischerChipmunk FRH. Foto: Annelie Frank

12:48 Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff är nöjd efter att tre svenska ryttare ridit.
– De har ridit otroligt bra, vi är halvvägs nu och det har hittills sett väldigt bra ut. Niklas hade inte så mycket information innan han gick ut, så han gick känna sig för och kom tillbaka med mycket bra information till de andra svenska ryttarna. Malin fick till en pangrunda precis över tiden, och Ebba gör en fantastisk ritt – nu har vi ytterligare ett ekipage på högsta nivå. Vi fokuserar på att hålla vår plan nu, vi tittar inte på lagresultaten än, säger han till SVT.

Hur upplever du banan?
– Jag trodde kanske att det skulle vara fler utspringningar, det är många smala hinder, men de flesta har klarat det fint.

12:43 Debutanten Ebba Adnervik öste lovord över sin häst efter sin ritt.
– Chippieh var så himla fin, han gav mig en fantatstiskt bra känsla. Man mår ju inte så bra på morgonen innan man ska rida, man är ju lite nervös. Men Chippieh är så rutinerad – han tar mig handen och leder mig runt banan känns det som. Det är väldigt skönt. Jag är nog mest nöjd med det sista vattenhindret, att han hoppade så bra över den färgglada fågeln – jag var lite orolig för det hindret innan, säger Ebba i en intervju med SVT.

12:33 Laura Collett rider individuellt för Storbritannien, då hennes 10-årige London 52 är orutinerad. Efter dressyren låg ekipaget trea, men i terrängen syntes orutinen på flera hinder, även om valacken visade stora kvalitéer – han lotsades fint av sin ryttare. Men på hinder 20, ett av vattenhindren, tog det stopp för ekipaget då Collett föll av.

12:28 13 sekunder över tiden men en felfri runda på hinder blir resultatet för Sveriges tredje ryttare på banan, individuellt startande Ebba Adnervik, 23 år gammal. Ebba gör sitt första mästerskap som senior, på rutinerade 17-åringen Chippieh – valacken har gått på högsta nivå i flera år och gick bland annat OS i London med tidigare ryttare. Rutinen lyser igenom på flera ställen där Chippieh med spetsade öron tar sig an utmaningarna.

70149138_487692402064607_1749530468186849280_n
Ebba Adnervik och Chippieh gott galopperandes. Foto: Annelie Frank

12:00 Storbritannien och Frankrike fortsätter att leverera fina resultat, för Piggy French och Thibaut Vallette blir det dubbelt felfritt.

11:50 Malin Josefsson var mycket glad efter sin runda.
– Min häst var fantastisk! Det var svårt, vi fick kämpa men han var med mig hela vägen. Det känns väldigt skönt, jag var här för att göra en säker nolla – jag visste att jag inte skulle vara bäst efter dressyren. Men nu kunde jag göra mitt jobb. Golden Midnight var lite på där ute på banan och jag försökte jaga klockan, så det blev några språng där jag fick länga ut tyglarna ordentligt. Men han lyssnade väldigt bra på mina skänklar, konstaterar Malin Josefsson i en intervju med SVT.

Img_7678
Malin Josefsson fick till en fin runda. Foto: Annelie Frank

11:43 Det blir ytterligare ett skrämselmoment för Malin Josefsson när Golden Midnight knappt hinner att få upp frambenen i nästa vattenhinder. Men återigen klarar de sig fint och ekipaget går i mål felfritt på hinder, två sekunder över optimaltiden. Bra svenskt lagresultat!

11:40 Malin Josefsson hade en vinglig resa i ett av vattenhindren efter ett stort inhopp, men Golden Midnight var helt inställd på att ta sig emellan flaggorna och ekipaget kunde galoppera vidare.
Tyskland, i ledning efter dressyren, får ytterligare fel att lägga till sitt lagresultat efter att Kai Rüder gått i mål 40 sekunder över tiden.

11:30 Tysklands Kai Rüder får en utmaning redan innan start, då hans Colani Sunrise är extremt taggad för att komma ut på terrängbanan och står på bakbenen när han ska in i startboxen. Rutinerade Rüder får till slut in den 13-årige valacken in i boxen och kan ge sig iväg.

11:27 Det låg mycket press på Hollands Ilonka Kluytmans, efter att lagets första ryttare utgått. Kluytmans fick en dålig väg mot ett vattenhinder och hennes Image Of Roses föll – Holland är därmed borta ur lagtävlingen. Ekipaget såg ut att klara fallet utan skador.

11:20 Pippa Funnell, som ridit otaliga mästerskap för Storbritannien, var väldigt glad efter sin felfria ritt.
– Jag är väldigt lättad – jag är inte för gammal, jag kan fortfarande göra klara tiden! Jag ville inte veta så mycket om de andra ekipagen innan min start, min roll som stigfinnare först i laget är att hitta en bra väg. Min häst är en fantastisk terränghäst, hans huvud är hans stora styrka. Dressyren är en utmaning men sedan myntet väl trillade ner för honom i terrängen är han fantastisk – han är fokuserad och vill verkligen göra rätt, berättar Funnell för SVT.

11:10 Tyskland fortsätter att leverera felfria rundor, både Anna-Katharina Vogel och Christoph Wahler kunde galoppera i mål på sina dressyrstraff. De båda rider individuellt.
Även Italiens Pietro Roman var dubbelt felfri.
– Jag är så glad, min häst hoppade fantastiskt. Han hjälpte verkligen mig i det sista vattenhindret, han var super. Vi vill verkligen ha en biljett till OS i Tokyo, det är så klart bra med en bra start men det är inte klart förrän sista ryttaren har gått i mål, säger Pietro Roman till SVT.

10:57 Niklas Lindbäck var inte 100 procent nöjd med sin runda.
– Vi försökte göra vårt jobb, men vi hade några moment där han sprang på lite för mycket och inte riktigt ville lyssna på mig. Det gjorde att jag behövde jaga lite för tiden, men samtidigt ville jag inte rida på för fort. Men annars var det en bra runda, han jobbade på bra och kämpade med mig, säger Lindbäck i en intervju med SVT.

De första ekipagen tog sig inte i  mål, påverkade det dig före start?
– Jag såg att det var en del problem hos de första ekipagen, men jag visste inte så mycket och det var egentligen inte så intressant – vi hade vår plan så vi körde på den.

Hur upplevde du banan?
– Det är jobb hela vägen, man får inte slappna av. Hästarna blir lite trötta på slutet, det är en lång bana, så man får motivera dem hela vägen.

Img_7706
Ett av alla vattenhinder på terrängbanan. Foto: Annelie Frank

10:52 Som arrangörsland har Tyskland ett stort antal ryttare som får starta individuellt, en av dem är Nadine Marzahl. Tyskan blev stoppad på hinder nummer 12, då det visade sig att hon missat ett hinder tidigare i banan – något som innebär uteslutning.

10:43 Även Frankrikes första lagryttare, Karim Florent Laghouag, går felfritt inom tiden med Punch de lEsques. Storbritannien inleder på samma sätt med mycket rutinerade Pippa Funnell, som galopperar i mål på en knappt svettig Majas Hope, åtta sekunder under optimaltiden.

10:36 Irland får en smakstart när Ciaran Glynn blir första ryttare som tar sig i mål felfritt inom tiden med November Night. Han ligger därmed kvar på sina 35,5 straffpoäng.

10:32 Tysklands Dibowski tar sig i mål sju sekunder över optimaltiden och får med sig 2,8 straff för tiden. För Niklas Lindbäck flyter det på bra och han går i mål felfritt på hinder, på tiden 10,25 – 15 sekunder över tiden vilket ger sex fel.

10:25 När Niklas Lindbäck ger sig ut på banan som nummer fyra har de två första ekipagen utgått eller uteslutits. Tysklands rutinerade Andreas Dibowski, med startnummer tre, går däremot som en klocka med FRH Corrida. Lindbäck får fina språng inne på arenan där tre hinder på böjt spår hoppas bra av Focus Filiocus.

10:10 Solen skiner när första start ger sig ut i terrängen, Hollands Merel BlomChiccolino. Det börjar bra men efter ett par dåliga språng, med bland annat en förbispringning, blir det ett stopp i vattenhindret och Blom väljer då att utgå.

Svenska starttider i terrängen:

Kl 10.20 startnummer 4, Niklas Lindbäck/Focus Filiocus 
11.32 21, Malin Josefsson/Golden Midnight
12.16 – 31, Ebba Adnervik/Chippieh
13.28 – 47, Louise Romeike/Wakiki
14.12 – 57, Philippa Magnusson/Cesar
14.48 – 65, Ludwig Svennerstål/El Kazir SP

Arrangörens hemsida
Leaderboard
Start- och resultatlistor
FEI:s sändningar från fälttävlans-EM
SVT:s sändningar från fälttävlans-EM
Läs mer om den svenska EM-truppen

Så här ser terrängbanan ut på EM:

Em4*.fh8
Dagens utmaning på EM i Luhmühlen.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden