Avelsnyheter
2 mars 2018 14:51

Testryttare på Breeders kritiseras

DebattNyligen kom nyheten att de tolv slutfinalisterna i hoppning för 5-åringar på Breeders ska ridas av testryttare. Nu förs en debatt mot detta på sociala medier. "Vi tänkte att Breeders skulle vara först med en förändring," säger Tomas Torgersen, verksamhetsledare på Swede Horse.

Testryttare på Breeders kritiseras
Daniel Svensson och Prince Pandor var finalister i 5-åringarnas hoppfinal för några år sedan. Nu berättar Tomas Torgersen varför reglerna ändras inför hösten. Foto: Roland Thunholm

De tolv finalhästarna kommer att ridas av testryttare över en bana som är anpassad för testridning i hoppning, hästarna går i grupper om två. Testryttaren testrider en häst och samtidigt rids nästa häst fram av sin ordinarie ryttare. Testryttaren sätter sedan två betyg per häst; ridbarhet samt utvecklingsbarhet och framtidsutsikter.

Det finns många bedömningar för den unga hästen ska den bedömas även på hösten som 5-åring tycker jag att det i så fall ska vara med ordinarie ryttare. Kritiker på Facebook.

Kritikerna på sociala medier ifrågasätter bland annat syftet med testridningen – vad den ska säga om hästen och tillföra. ”Jag lägger inte massa pengar på utbildning och visning av en proffsryttare för att hästen sedan ska ridas av en testryttare,” skriver någon. ”Det finns många bedömningar för den unga hästen och ska den bedömas även på hösten som 5-åring tycker jag att det i så fall ska vara med ordinarie ryttare, ” skriver en annan.

Tidigare har 5-åringarnas final varit en traditionell omhoppning. Detta är egentligen mot reglementet och Breeders har haft dispens.
– Det är en ständigt pågående diskussion om 5-åringar ska gå mot klockan eller inte. Nu ville vi hitta ett nytt sätt att utse vinnaren, med omhoppningen har det känts väldigt chansartat och den säger väldigt lite om kvaliteten på hästarna, säger Tomas Torgersen som är verksamhetsledare för Breeders.
– Det finns ju flera unghästtävlingar nu, och vi tänkte att Breeders skulle vara först med en förändring.

Diskuterat med andra
Swede Horse, som arrangerar Breeders, har diskuterat regeländringarna med både Svenska Ridsportförbundet och SWB. I kritiken på sociala medier lyfts det också fram synpunkter mot att uppfödarna inte har haft någon insyn i det här beslutet.
– Det har varit uppfödare med och diskuterat de nya reglerna, säger Tomas Torgersen.

Med omhoppningen har det känts väldigt chansartat och den säger väldigt lite om kvaliteten på hästarna. Tomas Torgersen, verksamhetsledare Swede Horse.

Någon tror också att anmälningsavgifterna kommer bli dyrare för att bekosta ersättningen till testryttarna. En annan framhåller att hela idén med testryttare känns som ett publikjippo, och detta avfärdas inte helt och hållet av Tomas Torgersen.
– Evenemanget ska drivas runt och då behöver det vara attraktivt för både publik och sponsorer. Men detta ska självklart inte påverka seriositeten av tävlingen.

Tomas Torgersen kan inte säga vem som kommer att bli testryttare, men säger att det kommer att bli en”världsryttare”.

Det finns också de som menar att testryttare kan vara en möjlighet för hästar som inte rids av så skickliga ryttare att få komma till sin rätt när de väl är i slutfinal.

Testryttare i dressyren
De 4-åriga Breedersfinalisterna i dressyr har ridits av testryttare i flera år. Kritikerna mot de nya reglerna för 5-åriga hopphästarna menar att detta inte är riktigt jämförbart, då 5-åringarna har tävlat en hel säsong med sin ordinarie ryttare och därmed skulle vara känsligare för ryttarbyte.
– Det finns det olika uppfattningar om, det har jag förståelse för. Vi tror ändå att det är värt att prova det här, säger Tomas Torgersen.

DWB har testryttare i sin motsvarighet till Breeders för 5-åriga hopphästar. Där hoppar hästarna först en bana med sin ordinarie ryttare och sedan med testryttaren

Läs om de nya reglerna för Breeders.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden