Sverige
4 april 19:00
Ridsportplus

Tidigare avstängda fälttävlansryttaren fortfarande under luppen

KonsekvenserFEI har meddelat sin dom gällande den svenska fälttävlansryttaren som anklagats för sexuella trakasserier. Nu återstår att se vilka eventuella konsekvenser som kan bli aktuella från Svenska Ridsportförbundets sida. Kan den tidigare landslagsryttaren återigen bli aktuell för landslaget? Se vad förbundets sportchef svarar här.

Tidigare avstängda fälttävlansryttaren fortfarande under luppen
Det blir en lång och spännande terrängdag på EM. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: FEI/Christophe Tanière

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i september förra året som FEI stängde av den svenska fälttävlansryttaren som anmälts för sexuella trakasserier. För en månad sedan kom domen där FEI slog fast att landslagsryttaren är skyldig till anklagelserna. Sex månaders avstängning, böter och en varning blev straffet. Eftersom fälttävlansryttaren hade varit avstängd i sex månader under tiden han utreddes var dock avstängningen redan avverkad. Ryttaren var därmed fri att tävla igen. 

I samband med FEI-avstängningen i fjol bekräftade Svenska Ridsportförbundet att ryttaren även utreddes av förbundet. Ridsport har sedan länge sökt sportchefen Andrea Barth i frågan och även intervjuat Cecilia Tholse, som är tillförordnad ordförande i juridiska utskottet samt ordförande i disciplinnämnden, i frågan. Dels gällande vad utredningen resulterat i, dels gällande vilka eventuella konsekvenser den kan resultera i från förbundets sida.

Kan inte bestraffas dubbelt

– Under tiden som FEI utredde fallet låg anmälan vilande hos oss, så som det alltid är inom det juridiska systemet när ett fall ligger hos flera instanser, eftersom man inte kan ha två processer i gång samtidigt och riskera att de leder fram till olika beslut. Om FEI:s dom inte överklagas får JU nu se över vilka konsekvenser domen får i vårt system.

Det har Cecilia Tholse sagt till Ridsport i en tidigare intervju.

Andrea Barth bekräftar att eventuella konsekvenser för landslagsryttaren är under utredning. Vilka konsekvenser det kan röra sig om vill hon dock inte specificera. Enligt sms-svar från Andrea Barth har JU ännu inte tagit beslut i frågan:
– JU ser över konsekvenserna som finns i vårt regelverk och inte har utdelats som bestraffning av FEI, då vi inte har dubbelbestraffning.

Så det kan bli andra konsekvenser gällande tävlingslicens, tränarlicens och landslagsuppdrag?
– JU tittar på ytterligare roller som kan finnas hos Svenska Ridsportförbundet.

Vad för roller – kan ryttaren bli aktuell för landslaget?
– Där får vi vänta på JU:s beslut. Jag sitter inte i JU.

Du är ju sportchef, vad är din kommentar?
– Jag avstår kommentar.

I tävlingsdatabasen står fälttävlansryttaren listad som B-tränare i fälttävlan, med 2022 som aktuellt fortbildningsår.

Ridsport har även sökt Cecilia Tholse som meddelar att hon är tillgänglig för frågor efter påsk.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden