Världen
10 oktober 11:18

Tidigare OS-guldmedaljör stängs av i fyra år

FEI-beslutEn hoppryttare som tävlat på toppnivå och vunnit guld i OS stängs nu av på fyra år. Det har FEI beslutat.

Tidigare OS-guldmedaljör stängs av i fyra år
Eric Lamaze och Chacco Kid vid VM 2018. ArkivFoto: Roland Thunholm

Det handlar om kanadensiska hoppryttaren Eric Lamaze som är misstänkt för brott mot idrottens dopningsreglemente för människor.

Han har tidigare vägrat lämna dopningsprov, och misstänks även ha förfalskat medicinska dokument i samband med en pågående process i CAS, idrottens skiljedomstol. Han har också uteblivit från förhör i CAS och genom att inte försvara sig  mot anklagelserna därmed ha erkänt sig skyldig, skriver FEI.

Eftersom det inte finns några förmildrande omständigheter stängs Eric Lamaze av i fyra år av FEI. Avstängningen innebär att han förbjuds delta i tävlingar eller andra arrangemang i regi av FEI eller någon av FEI:s medlemsorganisationer, med undantag för utbildningar eller rehabilitering gällande antidopning.

Han får inte heller ha officiella uppdrag som tränare, teknisk rådgivare eller förbundskapten i något nationellt ridsportförbund. Lamaze var förbundskapten för det kanadensiska hopplaget under 2022, ett uppdrag som förbundet sedan inte förlängde.

Han ska dessutom betala böter på 15 000 CF, motsvarande 181 000 kronor, samt stå för FEI:s kostnader i samband med den juridiska processen.

Den idrottsliga processen mot Lamaze fortsätter i CAS.

Han är dessutom föremål för utredningar gällande bedrägerier i samband med hästaffärer. I en av tvisterna misstänks han också ha lämnat in falska läkarintyg om sin cancer till domstolen.

FEI:s beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden