Hoppning
8 september 2023 08:29

Flerfaldig OS-medaljör använde falska läkarintyg i hästtvist

InternationelltEn 13 år gammal, pågående tvist mellan en tidigare olympisk mästare i hoppning och ett företag han sålt hästar till fick ny vändning nyligen. Detta efter att hoppryttaren lämnat in falska läkarintyg om sin cancer till domstolen.

Flerfaldig OS-medaljör använde falska läkarintyg i hästtvist
Eric Lamaze har tre OS-medaljer, den senaste kom med Fine Lady i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm

Det handlar om 55-årige Eric Lamaze, Kanada, som tog individuellt guld och lagbrons på OS 2008 samt individuellt brons på OS 2016.

Han har varit i blåsväder för sina hästaffärer tidigare, men nu har ett fall fått en ny vändning där han själv står bakom ett bedrägeri där han har använt sin cancersjukdom som förevändning att skjuta upp en rättegång.

Eric Lamaze har kämpat mot sin cancer, en hjärntumör, i flera år och nu berättar flera internationella medier, bland annat Horsesport, att hoppryttaren lämnade in tre falska läkarintyg till domstolen Ontario Superior Court judge. Intygen såg ut att vara från en cancerklinik i Nederländerna och enligt dem hade Eric Lamazes cancer bland annat spridit sig till halsen.

Med stöd av de falska intygen ville Eric Lamaze och hans advokat få en rättegång där Lamaze var stämd på ungefär 5,5 miljoner kronor uppskjuten. Ryttarens advokat menade att intygen var bevis för att hoppryttaren inte skulle klara av att genomgå en rättegång samt att hans sjukdom påverkat förberedelserna inför rättegången.

Misstankar

Domstolen fattade dock misstankar gällande läkarintygen, precis som företaget som stämde Eric Lamaze. När det tittades närmare på intygen visade de sig vara förfalskade.

Hästaffären som har initierat stämningen började 2010 när Eric Lamaze sålde tre hästar till familjeägda Iron Horse Farm med syfte att de skulle tävlas av dottern i ägarfamiljen. Iron Horse Farm menar att de tre hästarna inte höll den standard som Eric Lamaze utlovat, något som Lamaze förnekar.

Advokaten har lämnat

Efter att de förfalskade intygen upptäckes har Eric Lamazes advokat Tim Danson avbrutit sitt samarbete med hoppryttaren.

Eric Lamaze ska nu betala ungefär 330 000 kronor till Iron Horse Farm för de kostnader företaget haft i samband med att han försökte skjuta upp rättegången. När det gäller fortsättningen med själva stämningen har Ontario Superior Court bestämt ett nytt rättegångsdatum den 9 oktober.

Om Eric Lamaze inte betalar och/eller inte kan skaffa en ny advokat tills den 9 oktober kommer domstolen automatiskt döma till Iron Horse Farms fördel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden