Hoppning
2 juli 10:28
Ridsportplus

Jens Fredricson inför starten i Aachens GP: ”Alla förutsättningar”

IntervjuEkipaget har redan visat vad det går för i femstjärniga GP-hoppningar. På söndagens eftermiddag är det dags för Jens Fredricson och Markan Cosmopolit att ta sig an Aachens stora klassiker. "Han har alla förutsättningar," säger hoppryttaren om sin guldhäst från VM 2022.

Jens Fredricson inför starten i Aachens GP: ”Alla förutsättningar”
Jens Fredricson. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag funderar inte på det sättet, utan fokuserar på att vi ska försöka vara på toppen av vår förmåga i klassen. Det har ju fungerat rätt bra hittills nu.

Han tar långa språng och kan hoppa från det, när andra kan behöva ta tillbaka, och det är en styrka här.

Jens Fredricson.

Det säger Jens Fredricson apropå om han och Markan Cosmopolit (SWB val f 2011 e Cohiba 1198-Calido, uppf Interbreed AB, äg Strömsholms Marketenteri) i söndagens Rolex Grand Prix, Grosse Preis von Aachen, kan följa upp senaste tidens form inklusive andraplatser från femstjärniga Roms och La Baules Grand Prix. 

De skulle då kunna bli det första svenska ekipaget sedan 1929 att vinna klassikern Grosse Preis von Aachen. Då vann Ernst Hallberg med Mephisto, och det för andra året i rad.

Aachens GP ingår i Rolex Grand Slam-serie, och en seger där är en av de få framgångar som saknas på svenska hopplagets bucket list.

”Lagom pigg”

Men Jens Fredricson tänker alltså inte så, utan på en runda i taget i morgon.
– Jag trimmade honom tidigare idag [läs lördag, reds anm] och jag tror aldrig han har känts så smidig och spänstig, berättar Jens Fredricson.
– Han var lagom pigg, och trots att det var en massa fälttävlanshästar och paraplyer omkring oss så hade han fokus på mig.

”Cosmo” och Jens Fredricson avgjorde ju förra årets lag-VM till Sveriges fördel, och var sedan också med i svenska laget som vann nationshoppningen på kanadensiska Spruce Meadows. Det är en systertävling till Aachen i Rolex Grand Slam. Där var de dubbelnolla.
– Efter det fick han en lång vinterpaus. Vi började lite lätt inomhus, och sedan åkte jag till Arezzo, säger Jens Fredricson om starten på utomhussäsongen i våras.
– Efter Arezzo hade vi sex veckor fram till Rom, och det kändes som att han var i riktigt bra form dit.

Jenscosmo
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit är redo för Aachens stora Grand Prix-hoppning. Foto: Kim C Lundin

”Cosmo” har visat att han passar på den i båda bemärkelserna stora banan i Aachen. Han har den kapacitet som krävs, och de dubbelnollade där i nationshoppningen 2021. Då kom Sverige sensationellt tvåa efter USA. Torsdagens nationshoppning gick han med 0+4.

Inte den snabbaste

– Han har alla förutsättningar för att göra en bra prestation GP:n säger Jens Fredricson.

”Cosmo” är inte den snabbaste hästen i omhoppningar, men det brukar inte vara fokus i Grosse Preis.
– Det brukar som regel bara vara två-tre till omhoppning, eftersom det är två omgångar innan, säger Jens Fredricson.
– Han tar långa språng och kan hoppa från det, när andra kan behöva ta tillbaka, och det är en styrka här, säger Jens.

Roms och La Baules GP-omhoppningar innebar helt skilda taktiktänk, men båda slutade alltså med andraplatser. I Rom var Jens Fredricson och Cosmo tvåa drygt 2,5 sekunder efter regerande europamästaren Andre Thieme med Chakaria.
– I Rom var vi först ut i omhoppningen, efter att det varit nio nollor. Vi gjorde en relativt lugn och säker runda, men det hände så mycket konstigt för de andra, som att Laura Kraut trillade av, att det räckte till en andraplats. I La Baule var det tvärtom. Där var vi sist ut och jag red så fort som jag kunde, men vi kom ändå tre tiondelar efter Nicola Philippaerts/Katanga v h Dingeshof.  

Miljonbonus

USA:s McLain Ward är i Aachen för att försöka ta hattrick i Rolex Grand Slam, värt en bonus på ungefär 12,5 miljoner kronor, ovanpå förstapriset. Den ende som lyckats hittills är Scott Brash med Hello Sanctos 2015, där just Aachen var hans tredje raka seger i serien.
– McLain ser väldigt laddad ut, och jag skulle inte bli förvånad om han lyckas, säger Jens Fredricson om amerikanen.

”Jag har alltid velat vinna Grosse Preis, ibland kanske för mycket. Tanken att få vinna Aachens Grand Prix känns för mig lite som att vara kär i en tjej som man ännu inte haft någon date med,” sade McLain i en intervju tidigare i veckan.

Veckan har inte varit enkel för amerikanen, som har chans på hattricket tack vare senaste halvårets segrar i Geneve och s’Hertogenbosch Grand Slam-GP, med HH Azur. Han hade dock ingen frisedel till Grosse Preis, utan måste kvala in som alla andra. Det gick vägen med en dubbelnolla i torsdagens nationshoppning på Casallavkomman Callas. Veckan började med att HH Azur hade 19 fel i uppvärmningsklassen och hans andra hans topphäst Contagious, som tog lagsilver på OS 2021, halkade omkull på grus på väg till stallet. Skrubbsåren det gav gjorde att han inte kunnat starta. McLain är anmäld med Azur, ”Annie”, som förutom senaste halvårets segrar i Geneve och s’Hertogenbosch också vunnit världscupfinalen 2017 och OS-lagsilver 2016.

Bakgrunden till Rolex Grand Slam

Rolex Grand Slam skapades för knappt tio år sedan. Det var en motreaktion av tre av världens ledande hopparrangörer; Aaachen, Spruce Meadows och Geneve, på att Internationella Ridsportförbundet, FEI, inte ville ge Rolex förnyat kontrakt som huvudsponsor, för bland annat världscupen. I stället kontrakterades Rolex klockkonkurrent Longines för detta.

Aachen, Geneve och Spruce Meadows kläckte då tillsammans med Rolex idén om en Grand Slam, med miljonbonusar om en ryttare lyckas vinna mer än en av deras GP på raken. Inom tennis innebär en Grand Slam att någon samma år vinner både Wimbledon, Australiska Öppna, Franska Öppna, och US Open. För några år sedan tillkom även Hollands tidigare världscupmeeting s’Hertogenbosch.

Jensking
Jens Fredricson och King Blue tog en fjärdeplats i 8-åringarnas final i Aachen. Foto: Kim C Lundin

På lördagens kväll blev Jens Fredricson fyra i 8-åringarnas final i Aachen tillsammans med King Blue (KWPN val f 2015 e Dallas-Chacco Blue, äg Sara Lamyman.)

Rolex Grand Prix (Grosse Preis) startar klockan 14 och Jens Fredricson går ut som nummer 24.

Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida med program
Clipmyhorse sänder live (betaltjänst)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden