Hoppning
11 juni 16:09

Svenskfest i La Baules GP – två svenskar på prispallen

InternationelltTvå svenska ekipage tog sig till prispallen när det hoppades femstjärnig Grand Prix i franska La Baule på söndagens eftermiddag.

Svenskfest i La Baules GP – två svenskar på prispallen
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var en rafflande omhoppning i ett soligt och varmt Frankrike när de 14 felfria i grundomgången gjorde upp i omhoppningen.

Flera svenskar fanns med i andra rundan, och Marcus Westergren visade tidigt i omhoppningen att Sverige ville vara med och fajtas samt att det inte var en tillfällighet att han och Fellaini de Liebri Z (Zang sto f 2014 e Faustino de Tili-Precious, uppf De Liebri, äg P&L Finnhammar) vann en 1,50-klass på tidigare under meetinget.

Ekipaget hade visserligen ett lite skakigt ögonblick på ett rättuppstående, men i övrigt var omhoppningen stensäker och tillräckligt snabb för att sätta press på dem som kom efter.

Westergren ledde klassen länge, och det var världsettan Henrik von Eckermann som tog den ifrån honom. Tillsammans med Iliana levererade även han en högklassig, felfri omhoppning som var fyra tiondelar snabbare än Westergrens.

Belgiens Nicola Philippaerts hittade dock ännu lite kortare vägar tillsammans med Katanga v/h Dingeshof och petade ner von Eckermann från ledningen.

Sverige hade dock fortfarande chans till seger genom Jens Fredricson och Markan Cosmopolit (SWB val f 2011 e Cohiba 1198 –  Calido, uppf  Interbreed AB, äg Strömsholms Marketenteri), ekipaget som visade storform och kom tvåa i Roms femstjärniga Grand Prix nyligen.
– Denna omhoppningen skiljde sig mycket från den i Rom, då gick jag ut tidigt och red en relativt säker nolla. Nu startade jag sist och visste precis vad som krävdes. Jag såg Rodrigo Pessoa göra nio steg till sista med någon liten halvhalt och jag tänkte att då måste de åtta finnas där och det lyckades jag med, säger Jens Fredricson till Svenska Ridsportförbundet.

Ekipaget utstrålade stort självförtroende och säker hoppning genom hela omhoppningen. Men trots en rejäl satsning under galoppsträckan till sista hindret räckte det inte riktigt till seger. ”Cosmo” var drygt tre tiondelar långsammare än ledaren, men galopperade in på en fin andraplats igen. Liksom i Rom var denna andraplats värd ungefär 1,1 miljoner kronor i prispengar.

Henrik von Eckermann slutade trea och Marcus Westergren fyra i klassen.

Klassen fick lite extra dramatik då individuelle guldhästen från OS i Tokyo fick köras ut från banan i trailer.

Resultat med filmklipp på alla ritter

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden