Hoppning
27 september 2023 11:30

FEI i tvist med OS-medaljören som lämnat in falska läkarintyg

InternationelltDet tycks inte finnas något slut på turerna kring den flerfaldiga OS-medaljören som nyligen avslöjades med att ha lämnat in falska läkarintyg till domstolen i samband med en hästtvist. Nu är hoppryttaren föremål för dubbla anklagelser från FEI och rättsliga förhandlingar hålls just nu.

FEI i tvist med OS-medaljören som lämnat in falska läkarintyg
Eric Lamaze och Hickstead 2010. Foto: Roland Thunholm

Framgångarna kommer alltmer i skymundan när den flerfaldige OS-medaljören Eric Lamaze återigen hamnat i blickfånget för suspekta handlingar. Nyligen handlade det om falska läkarintyg som ryttaren lämnat in till domstolen om sin cancer i samband med en hästtvist, och det senaste är att han har vägrat lämna dopningsprov.

Lamaze ska själv ha skrivit på Facebook om händelsen, som inträffade i samband med en GCT-tävling i holländska Valkenswaard 2021, där han menade att ”FEI har velat sparka ut honom från sporten”.  Hans vägran att lämna dopningsprov har nu blivit föremål för möjliga rättsliga åtgärder, med FEI som motpart.

En talesperson för FEI bekräftar för The Chronicle of the Horse att saken just nu är uppe i idrottens skiljedomstol CAS (Court of Arbitration for Sport), men att Eric Lamaze i nuläget vare sig är avstängd från tävling eller som tränare. De förfalskade läkarintygen från hästtvisten ska även ha lämnats in till CAS, vilket FEI har tagit upp som en separat överträdelse. 

Blev avstängd på livstid

På sin sida har Eric Lamaze haft sin vän och advokat Tim Danson och duon har en mångårig historia av att slåss mot drogrelaterade sanktionshot tillsammans. 1996 och 2000 testade Lamaze positivt för kokain, vilket resulterade i att Lamaze stängdes av på livstid och missade OS i Sydney. Danson lyckades häva avstängningen och Lamaze tog sedan tre OS-medaljer för Kanada och var även förbundskapten när Kanada deltog vid VM i Herning i fjol.

Efter de förfalskade läkarintygen som lämnades in i samband med hästtvisten begärde dock Tim Danson att få kliva av som Lamazes advokat, och Danson kommer inte heller att representera OS-ryttaren i den pågående CAS-förhandlingen med FEI.
– Han är väldigt sjuk, säger Tim Danson, som länge velat tro sin vän om gott, i ett uttalande.

Det har tidigare berättats som en framgångssaga om Eric Lamaze som trots hans tuffa uppväxt i Montreal, med en frånvarande far och missbruksproblem i familjen, lyckats bli olympisk mästare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden