Dressyr
31 maj 2018 16:48

Tip Top har galopperat vidare

USADressyr- och avelshingsten Tip Top 962 har lämnat jordelivet vid 24 års ålder.

Tip Top har galopperat vidare
Kyra Kyrklund och Tip Top med sin miljoncheck år 2000.

SWB-hingsten Tip Top 962 (f 1994, e Master-Chagall, uppf Poul Erik Lang) avlivades under torsdagen som en följd av testikelcancer, rapporterar Horse Daily.

Tip Top och Kyra Kyrklund skrev ett stycke historia då de vann Breeders Trophy tre år i rad och var först att kamma hem unghästmiljonen.

Vid åtta års ålder köptes Tip Top av Kyras amerikanska elev Leslie Morse. Tillsammans tog de bland annat lagbrons på VM i Aachen, vann amerikanska mästerskapen flera gånger, deltog i världscupfinaler och säkrade många internationella Grand Prix-placeringar. Vid 17 års ålder och en kolikoperation senare blev det pensionering från de stora arenorna.

Pensionärsliv på gården

Tip Top diagnostiserades med sin sjukdom för ett år sedan och fick därefter fortsätta att leva sitt sista år som en glad pensionär.
”Tip Top har spenderat sina sista sju år med att se babys leka på fälten, njuta av uteritter och beta i sin hage. Han älskade sin välförtjänta pensionering efter en briljant och framgångsrik karriär”, säger Lesile Morse till Horse Daily.

I Sverige har Tip Top 148 listade avkommor. Bland dem finns godkända Trenton, Tellwell som tävlade internationellt och Edvin som tävlas av Per Duvefelt.

Ridsport
Tip Top-avkomman Edvin och Per Duvefelt vid SM förra året. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden