Världen
27 januari 2020 18:57

Tjeckiska ryttaren svarar på avstängningen

AntidopningI höstas sålde Emma Augier de Moussac hästen Chacco Dia till Peder Fredricsons hästägare. Nyligen stängdes den tjeckiska ryttaren av efter att ha testats positivt för en otillåten substans – och nu ger hon sin version av det som har hänt. "Jag har blivit vilseledd", säger hon i ett uttalande på sin hemsida.

Tjeckiska ryttaren svarar på avstängningen
Emma Augier de Moussac vet inte när hon får börja tävla igen. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Den tjeckiska ryttaren Emma Augier de Moussac testades positivt för en otillåten substans i samband med en tävling i Budapest i juni 2019 och är avstängd på obestämd tid sedan den 23 december 2019, vilket Ridsport nyligen rapporterat om.

Emma Augier de Moussac hade spår av hydroklortiazid i blodet, ett ämne som enligt FASS är vanligt förekommande i olika urindrivande och blodtryckssänkande läkemedel. Det är också ett dopingklassat preparat som inte är helt ovanligt inom olika idrotter.

Under tisdagen gick ryttaren själv ut på sin hemsida med sin version av det inträffade – och skriver där att hon tagit ett näringstillskott av ”estetiska skäl” och att hon vilseletts i att tro att det var ”100 procent naturligt”.

Testade produkten på ett laboratorium

Uttalandet i sin helhet:
”Under en månads tid har jag av estetiska skäl tagit ett näringstillskott som deklarerats och sålts som 100 procent naturligt, både på paketet och hemsidan. Mängder av kommentarer på olika hemsidor har lovordat det faktum att det är 100 procent naturligt och effektivt utan några biverkningar. Efter att ha blivit testad på tävling visade analysen på en substans som är förbjuden enligt antidopningsregler. Direkt efter detta gjorde jag själv en egen analys med hjälp av ett ackrediterat laboratorium och resultaten visade att produkten inte alls var 100 procent naturlig, och att produkten jag tagit innehöll den förbjudna substansen som man funnit i samband med testet.”

Emma Augier de Moussac uttrycker vidare att hon accepterade den tillfälliga avstängning som följde i och med det positiva testresultatet, som sedan alltså permanentades innan jul.

”Jag är ett offer för falsk marknadsföring av den som sålt näringstillskottet”, avslutar hon inlägget.

Emma Augier de Moussac har sin bas hos tränaren Vincent Voorn i Nederländerna, och han kommer att rida och tävla hennes hästar tills dess att avstängningen hävs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden